KAKO NETKO MOŽE VODITI OBITELJ, A NE VLADA SOBOM

Koliko je zapravo stanje roditelja neophodno i bitno za atmosferu u obitelji?

Imate li uopće ideju koliko roditelji imaju utjecaj na obitelj svojim stanjem?

Sjetite se dana kada ste dobro, kada ste u miru sa sobom  i kada se baš dobro osjećate. kakvi su vam međusobni odnosi? Kako rješavate raznorazne izazove koji vam nalete? Kako tretirate djecu u takvom stanju?

Sve je nekako lako i s voljom rješavate, kao s pjesmom. U takvim ste danima ponosni ste na sebe i svoje vještine, zar ne? Drugima je ljepša u vašem društvu. Djeca se raduju biti uz vas. U obitelji vlada smijeh i sreća bez obzira na to što naiđu neki problemi.

Kako bi bilo lijepo zadržati to stanje nešto duže i za stalno. I može se.

Dakle, nije stvar okolnosti nego vas i vašeg stanja u datom trenutku, danu ili tjednu.

No, kako postići takvo stanje što češće i što više, pitanje je sad. Je li to slučajno?

Roditelj koji radi na sebi svjestan je toga da je u svakom trenutku sam odgovoran za sve što se zbiva oko njega. Dokaz je to naše stanje. Kada smo mi dobro, dobro su i ljudi oko nas. Kada smo mi loše, loše je svima oko nas.

Poanta je da naučimo kako zadržati to dobro stanje što češće.

Poanta je da znamo o sebi više nego o susjedi, kumi, prijateljici i drugim ljudima kojima se bavimo.

Poanta je da shvatimo koji su naši okidači, na što smo najosjetljiviji, što nam smeta i uznemirava nas a što volimo i čini nam ugodu.

Poanta je da se bavimo svojim emotivnim stanjem i nastojimo ga dići na ljestvici pozitivnih emocija no i da prepoznamo sve negativne emocije i u takvim trenucima se ne prepuštamo akcijama.

Poanta je rad na sebi.

Kada odlučimo raditi na sebi, najprije se educiramo. Kako drugi uspiju? Što to oni rade i koristi im? Nastojimo činiti neke procese u kojima uživamo i bude nam se divne emocije.

Kada sebe tretiramo kao kantu za otpatke i ubacujemo u sebe sve i svašta, slušamo negativne vijesti, tračeve, tuđe probleme, upuštamo se u rasprave s negativnim ljudima, kritiziramo i slično, tada sve ono što smo ubacili u sebe možemo i dijeliti drugima.

Kada bismo svoj život učinili takvim da u sebe pazimo što ubacujemo, da pripazimo kako sebe tretiramo i kako nas drugi tretiraju, tada bi naša kanta bila napunjena boljim aktivnostima. Pokušajte birati za sebe lijepe stvari, pozitivne ljude, odjeću koju volite a ne samo onu „za po doma“ u kojoj se ni ne osjećamo najbolje. Bilo bi lijepo da se počnete baviti nekim sportom, nečime što vas uveseljava, steći hobby koji već dugo odlažete. Tako biste bili ispunjeniji i zadovoljniji.

Zadovoljna osoba drugačije zrači i s drugima rado dijeli tu vrstu zadovoljstva.

Na vama je da birate s kime ćete na kavu i s kime ćete se družiti. Ako se poslije nečijeg druženja osjećate loše, što će vam to? U startu recite NE toj osobi i rekli ste sebi DA. Otiđite radije s djetetom u šetnju nego da vas „truje“ osoba na kavi svojim tračevima i kritiziranjem.

Birajte knjige koje vas inspiriraju. Pratite emocije koje vas motiviraju. Idite na predavanja koja vas pokreću da budete bolji. Učinite sve što je potrebno da biste postigli svoje stanje što bolje te time bili zadovoljni.

I ne kažu bezveze „Kako zračiš, tako i privlačiš.“ Potrudite se zračiti drugačije, bolje pa ćete privlačiti bolje i kvalitetnije ljude u svoj život. No, to mora krenuti od vas.

Svjesno nešto mijenjajte i utječite na svoje bolje stanje. Neće to doći samo od sebe.

Sportaši puno treniraju svoje mišiće da bi postigli uspjehe. I vi trebate sebe trenirati svakodnevno kako biste postigli i zadržali svoje dobro stanje te time bili bolji prema sebi, supružniku, djeci i ljudima oko sebe.

Ne čekajte da samo dođe jer neće doći. Krenite u susret i uljepšajte sebi život kako bi ste takvi ispunjeni mogli i imali što dobroga dati i drugima oko sebe.

Takav roditelj može uspješno voditi svoju obitelj. Uz takvog roditelja će se obitelj bolje osjećati. Rezultati će biti bolji. Postajete bolji uzor svojoj djeci koja će jednog dana znati što treba raditi da i oni budu dobri roditelji.

Ovo je tema seminara ´Roditelj za 5´. Ako ste u blizini Varaždina (12.5.), Zadra (19.5.) ili Rijeke (9.6.) pozivam vas na prijavu. Uz ovu temu ima još puno korisnih informacija za roditelje. Više o tome na ovom linku.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

 

PRIJAVA