KAKO PRAVILNO POHVALITI DIJETE

Iako se zna da je pohvala najpoticajnija u razvoju djeteta, roditelje nitko ne uči hvaliti niti im ističe važnost pohvale. Umjesto toga događa se da većina roditelja pribjegava kritiziranju nadajući se da će se tako dijete promijeniti.

Većina roditelja je odgajana kritikom pa je taj način ophođenja prisutan u navici svakog od nas. No, da kritika ima utjecaj na to da se dijete motivira, pokrene ili potakne na nešto, nema. Dokazano mu uništava samopoštovanje i dijete postaje perfekcionista koji sve teže započinje išta. Na kraju se roditelji čude zašto dijete ništa ne želi ili zašto je lijeno a zapravo je dijete otupilo i ma što da učini ne primijeti se ono dobro nego ono što još nije dovoljno dobro.

Mnogi roditelji u želji da se ipak prebace na pohvaljivanje djeteta, u najboljoj namjeri hvale pogrešno ili preopćenito i nije im jasno zašto se pohvala ističe kao toliko dobra ako rezultati nisu dobri. Zapravo se radi o tome da pogrešno hvalimo dijete.

„Bravo! Odlično! Izvrsno! Ti si divan/divna! Daj 5! Fenomenalno!“

Takve pohvale spadaju u generalizacije i njih možete upotrijebiti na svako dijete. Izbjegavajte takve riječi.

Sve su to preopćeniti izrazi na koje dijete navikne i s vremenom više ni ne zna za što je pohvaljeno. Otupi na njih i oni više nemaju utjecaj na dijete. Ili pak se dijete toliko navikne na njih da ih pod bilo koju cijenu želi čuti, još i još te sve čini samo da bi ih čulo.

Ako naučimo pravilno uputiti pohvalu, tada je velika vjerojatnost da ćete to primijetiti u ponašanju djeteta kao ustrajnost u radu, marljivost, motiviranost, visoko samopouzdanje i odlično samopoštovanje. Pohvala potiče emocionalni razvoj djeteta.

Što je sve potrebno za pravilnu pohvalu?

  1. Djetetu treba posvećenost roditelja.

Budite svjesni roditelj koji u svakom trenutku bivanja s djetetom zna što točno dijete radi. Nemojte biti u to vrijeme na mobitelu ili raditi nekoliko poslova u isto vrijeme. U 24 sata trajanja dana, koliko ste posvećeni i svjesni svojeg djeteta? Ako posvetite djetetu takvih sat do dva u danu, nitko sretniji od djeteta. Samom djetetu je već i to pohvala zato što primjećujete ono što ono radi.

  • Naglasite ono što je dobro.

U takvom bivanju s djetetom, ono će se potruditi i uživati u vašem društvu, a vi ćete vrlo vjerojatno primijetiti što je dijete dobro učinilo te ćete tako moći pohvaliti konkretne postupke djeteta koristeći opis onog što je učinjeno.

(Točan način kako se to radi učit ćemo na edukaciji Kako pravilno pohvaliti dijete u utorak, 15.6. u 20 sati). Recite glasno sve što je dobro. Zanemarite ono što nije dobro jer i u tome dobrom će dijete prepoznati što može još bolje.

  • Ne podrazumijevajte!

Ako dijete ne pospremi sobu, u stanju smo satima kritizirati, ali ako pospremi sobu, prešutjet ćemo jer je učinjeno.

U kojoj situaciji dijete ima više vaše pažnje?

U prvoj, zar ne? Iako je negativna ali ste više pažnje posvetili djetetu. Djeci katkada nije važno je li pažnja pozitivna ili negativna ako je to vaša pažnja. Zato će nastaviti privlačiti roditeljsku pažnju barem onime što dobiva. Ako vi već ne primjećujete što je dobro učinjeno, onda će dijete činiti lošije ili neće činiti i time dobiti vašu pažnju. Tako je i kod zadaća i svega ostalog.

  • Ohrabrivanje nije pohvala.

„Možeš ti to! Hajdemo zajedno! Uspjet ćeš! Idemo još malo!“

Takvi i slični izrazi nisu pohvala nego ohrabrivanje i mnogi roditelji ne primjećuju razliku. Nakon vašeg ohrabrivanja pohvalite uspjeh koji je dijete postiglo. To možda nije ono što se očekivali ali je uspjeh važan djetetu.

  • Neka djeca „žive“ za pohvalu i jedino će tada nešto činiti.

Ako roditelj pohvaljuje dijete za svaku sitnicu i za ono što je dijete već odavno svladalo, tada ćete naviknuti dijete na pohvalu i činit će sve samo i jedino ako hvalite. To je loša navika i nikome od koristi.

Ako je dijete odavno naučilo samostalno jesti, onda ga ne morate pohvaliti zato što samo jede. Možete zato što je sve pojelo ili zato što se pristojno ponašalo za stolom ako to inače ne radi, ali ne i vještinu jedenja koja je odavno naučena.

Fokus stavite na konkretno ponašanje i situaciju.

Kako pravilno pohvaliti dijete da mu pohvala bude poticaj i motivacija, što konkretno govoriti a što nikako ne i kako se usavršiti u tome možete naučiti na Webinaru koji će biti idući utorak u 20 sati. Prijaviti se možete putem prijavnice ispod.

Sve se može naučiti ako se tome posvetimo. Želite li s lakoćom motivirati vlastito dijete, dobro je naučiti upućivati pohvale na pravilna način. Ne košta vas ništa a ima moćan utjecaj na dijete. Uvjerena sam da se nećete žaliti da vam dijete ima nisko samopouzdanje. Dajte sebi priliku da naučite pravilno pohvaljivati.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA