KAKO TO DA MAJKE NEMAJU VREMENA ZA SEBE?!

Koliko god žena brinula o sebi i držala do izgleda i sebe, kada jednom postane majka sve manje vremena ima za sebe i najčešće će riskirati svoj izgled i brigu o sebi na uštrb djeteta.

Na Programu za žene podučavam žene o ciklusima kroz koje prolazi žena. Jedan od ciklusa je i faza majke i majčinstvo. Nije nužno da to bude samo kod žena koje postanu majke, već postoji dio život au kojem dominira pojačano davanje i briga o nečemu ili nekome. U toj fazi se žena posveti poslu, domu, kućnim ljubimcima, hobbyu, stvaranju firme ili pak djetetu. Ima potrebu čitavim bićem posvećivati se nekome ili nečemu. To ide u krajnost da većina žena u to doba zaboravlja na sebe i brigu o sebi.

Tu se dogodi to da se kroz pretjerano davanje izgubi primanje. Balans žene je u primanju i davanju. Primanje je dio ženskog principa a davanje dio muškog principa. Idealno je držati ih u balansu ali kako to najčešće bude, ono što trebamo naučiti od toga nesvjesno bježimo u drugu krajnost. Zato su važni edukacija i rad na sebi da naučimo što je najbolje za nas i to vježbamo kroz život.

Mnoge žene su naučene biti sretne jedino kada (se) daju – u održavanje doma i kućanstva, brigu o partneru, djeci i ostalim članovima domaćinstva,  kao i kućnim ljubimcima, zatim je tu i posao i obaveze oko tog segmenta života žene. Sve su to obaveze koje svakodnevno iziskuju vrijeme te tako ženi ostaje najmanje vremena za sebe. To znači da neće voditi brigu o tome da u danu ima vrijeme za sebe koje je ženi neophodno za pravilno funkcioniranje i balans. To su one važne „pauze“ koje ja često spominjem na svojim predavanjima ili live uključenjima. Kada žena u danu uzme nekoliko minuta vremena za sebe, za odmak od obaveza i obitelji, da ima barem malkice mira, njoj to puno znači da u nastavku obaveza bude mirnija. Ako iz dana u dan ima turbo tempo bez da ima imalo vremena za aktivnosti koje su njoj za dušu, ona polako puca po šavovima. Zato imamo sve više majki koje viču na djecu, koje su nervozne ili depresivne.

Muškarci imaju drugačiji obrazac ponašanja. Barem većina. Oni kad im je dosta svega, legnu pred TV i „isključe“ se od buke i svega u obitelji. Tu su ali nisu. Ili pak odu negdje da se ispušu. Ženino emocionalno tijelo i emocije koje se uznemire ne daju taj isti obrazac ženi. Ona se ne može isključiti. Ne dozvoljava sebi jer se boji za djecu. Tijelo žene uglavnom preplave različite emocije, strah, briga, očekivanja…

Uz sve to, žena ima sklonost multitaskingu te se i zbog toga ne može isključiti iz cijele priče ili otići tek tako. Njene misli će neprestano biti uz djecu. Njene emocije će divljati čak i ako se udalji.

Zato je jedini spas ženi da tijekom dana radi pauze od 5 do 10 minut au kojima uzima vrijeme za sebe. Toliko vremena svaka žena može naći za sebe. Ako navikne dijete na to da je sada to njeno vrijeme i dijete će to poštovati. Tako žena neće imati grižnju savjesti a opet će moći prodisati. Ako uzme tako 10-ak minuta nekoliko puta u danu, do kraja dana će doći do svojih sat vremena te će lakše disati. Samim time će stvarati naviku da neće svijet propasti bez nje i da  sebi slobodno daje dozvolu da bude sama sa sobom ili da čini nešto za sebe. I tu dolazimo do problema da je ženi teško primati u smislu da uzme vrijeme za sebe, da ode iz kuće bez grižnje savjesti, da ode na kozmetički tretman bez krivnje da je sada potrošila na sebe i vrijeme i novac. Dakle, velik problem su emocije i način kako se nositi s njima. To je dio koji podučavam žene kroz program za žene te vas ovom prilikom pozivam da nam se priključite. Na ovom linku su detalji https://anitavadas.com/program-za-zene/program-za-zene-i-dio/

Život je pokazao da žena koja se daje bez da uzme imalo vremena za sebe, uglavnom oboli jer joj to postane jedini autorizirani način da smije uzeti vrijeme za sebe. To je nesvjesni program žene koji ne radi u njenu korist ali ona misli da je to jedini način da sebi dozvoli zastati. Tada ima pravo reći da treba vrijeme za sebe jer je ipak nešto boli ili ima liječničku dokumentaciju koja to dokazuje.

Poanta je da svako ljudsko biće ima pravo uzeti vrijeme za sebe kada je umorno. Sve se da organizirati. Možda ne vidite kako ali taj dio je moj zadatak kroz program za žene koji je prošlo na stotine žena i ako su mogle one, moći ćete i vi.

Tim više što se program održava online te ne morate iz kuće već se petkom navečer dotjerate i sredite kao za izlazak i online se družite s drugim divnim ženama koje imaju isti ili slični problem. Na programu nastaju divna prijateljstva a naučite mnoštvo trikova za svoje bolje stanje.

Žena koja učini sve da se bolje osjeća, postaje bolja majka i partnerica te time ostatak obitelji nema  ništa protiv toga da se dio programa za žene.

Još jedna briga žene je da će na sebe potrošiti novac. I to opet ide u dio primanja. Znači, ženi nije problem dati određenu svotu novaca za kućanstvo ili za dijete, ali kada treba uzeti za sebe, onda doslovno ima osjećaj kao da uzima i kao da je to loše. To je sve znak niske samosvijesti i samopoštovanja. I taj dio je pokriven kroz program. Sve dok žena ne vrednuje dovoljno sebe, šalje svojem djetetu pogrešnu poruku. Kako djeca gledaju naše ponašanje, velika je vjerojatnost da će naučiti ono što ne želite da nauči – a to je da ćete primijetiti da vam dijete ima nisko samopouzdanje. Ako nema dobar model za kopiranje, nema od koga to naučiti.

Briga o ženi, ljubav prema sebi i vrijeme za sebe koje žena uzima za sebe su povezani i s roditeljstvom i odgojem. Zato je važno da majka krene od sebe kako bi postala odličan model za kopiranje djetetu.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA