KOBNE GREŠKE RODITELJA U ODGOJU

Za sve na ovom svijetu potrebno je naučiti postupke korištenja sprava ili pak postupak činjenja nečeg da bi bio uspješniji. Tako ako kupiš kompliciranu pećnicu za pečenje kolača, morat ćeš uzeti vrijeme da proučiš upute i naučiš kako da je koristiš. Ako kupuješ bilo koji kućanski aparat, jednako tako trebaš manje ili više vremena da naučiš kako ga koristiti.

Nije da ti je nakon učenja teže nego dapače, lakše ti je i jednostavnije.

Tako je i za ostale aktivnosti. Kada te poduči osoba koja zna raditi neto vrlo uspješno, tada ćeš i ti biti odličan u tome. Pa tako ako imaš talenta za slikanje, odeš majstoru umjetniku da te poduči kako da budeš bolji u tome, trebat će neko vrijeme da te nauči no ti ćeš s vremenom biti sve boji i bolji a na kraju i uspješniji.

Trebat će ti kraće vrijeme da obaviš zadatak vrlo uspješno.

Prije nego li si naučio, trebalo ti je duže vrijeme a i rezultat nije bio najbolji.

Tako je i sa svim drugim aktivnostima od pečenja kolača do popravljanja automobila.

Učenje spašava i život nam postaje lakši a mi uspješniji.

U tu kategoriju možemo svrstati i roditeljstvo te odgoj djece.

Svaki roditelj može odgajati dijete više ili manje uspješno. Koliko znanja ima o tome, toliko je u tome bolji. Ako mislimo da imamo dobre predispozicije rođenjem i ne investiramo u vlastitu edukaciju, nitko ne kaže da nakon 18-te godine djeteta nećemo ubirati odlične plodove rada. No, nitko ne kaže ni da nećemo uopće i da ćemo biti razočarani te tek tada uvidjeti vlastite pogreške u odgoju.

Koje greške rade roditelji u odgoju djece a da ih uopće nisu svjesni?

Kada roditelj osvijesti grešku koju radi, nema poteškoća u tome da je promijeni i ispravi. Samo što većine grešaka uopće nije ni svjestan.

Zato ću već ove subote održati besplatni webinar na kojem ću navesti neke od osnovanih grešaka koje većina roditelja radi a da ih nije svjesna.

Jedna od grešaka je roditeljski strah za dijete da mu se nešto ne dogodi. pa tako roditelj neprestano upozorava dijete da pazi da ne padne, da mu drugi nešto ne naprave, kako hoda ulicom, kako trči, skače, s kim se druži, gdje sjedi, kako je obučeno, koliko malo i nezdravo jede i mnoge druge roditeljske argumente brige i straha.

Dijete je bezbrižno i u svojoj glavi ne misli ni na što od toga, no kada roditelj dođe i kaže mu to nekoliko puta sa svojom brigom i strahom, naravno da će dijete reagirati i plašiti se. Nastavi li roditelj sve to još i češće spominjati, kako dijete voli roditelja, počet će povjerovati roditelju da je tako. Tako ćete nakon nekog vremena čuti dijete da i samo počinje govoriti ono što ste mu govorili. Počet će se plašiti da ne padne, pokazat će nesigurnost u oblačenju, tvrdit će da se razboljelo od loše prehrane i slično. Tko ga je uvjerio u sve to?

Tek tada će roditelj primijetiti da je njegovo dijete strašljivo i nesigurno u sebe, ne shvaćajući vezu između onog što je on govorio djetetu i onog kakvo je dijete postalo.

Često mi dođu roditelji na individualno savjetovanje s problemom da je dijete takvo i takvo, a kada istražimo uzrok i krenemo prema početku, dođemo do suštine i početka nastanka problema koji uglavnom leži u odnosu roditelja prema djetetu. Kada osvijeste taj dio, jasno im je zbog čega je dijete takvo. Tu nije kraj priči jer kada se postavite drugačije prema djetetu čak i nakon toga, možete sve ispraviti. Možda će trebati neko vrijeme, no praksa je pokazala da se može.

Važno je da roditelj osvijesti na čemu treba poraditi.

Najviše me veseli kada mi roditelji nakon individualnog savjetovanja jave da je problem nestao vrlo brzo nakon što su oni promijenili pristup i počeli drugačije.

Iz tog razloga ja tvrdim da su djeca izrazito fleksibilne osobe koje se lakše mijenjaju od nas odraslih. Na nama je da osvijestimo svoja vlastita pogrešna ponašanja i djelovanja prema njima i promijenimo pristup. Tako rezultat bude zadovoljavajući.

Ako svaki put ponavljate isti postupak prilikom pečenja kolača a ni jednom vam kolač ne uspije, rezultat će biti isti. No, ako se raspitate što radite pogrešno i ispravite samo tu jednu sitnicu, kolač može ispasti savršen.

Pozivam vas da se prijavite na webinar Kobne greške roditelja ove subote od 15 do 16,30 sati preko platforme Zoom. Potrebno je samo skinuti aplikaciju Zoom na mobitel ili računalo. Ako ne znate kako se Zoom koristi, ja ću pola sata prije webinara biti tamo da vas uputim. Prijave su na info@anitavadas.com s napomenom Prijava na webinar kako bismo vam na mail mogli poslati pristupni link.

Iduće subote kreće i Škola za roditelje koja obuhvaća osnovne roditeljske teme. O terminima i temama možete više pročitati na webu anitavadas.com u odjeljku Škola za roditelje.

Možete se javiti za individualno savjetovanje telefonom ili osobno u uredu u Čakovcu pa vam mogu i tako pomoći. Narudžbe za termin su na 098/564-290.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA