KOJE VRIJEDNOSTI NJEGUJE VAŠA OBITELJ?

Bliže nam se blagdani i vjerojatno se svaka obitelj sprema za njih na svoj način. Njegujemo tradicije nastale godinama unutar našeg doma. Neke od njih smo dobili u nasljeđe od svojih roditelja, baka i predaka. Neke smo stvorili sami unutar svoje obitelji želeći djecu podučiti svojim vrijednostima. Dok smo neke preuzeli od partnera i njegove obitelji. Tako nastaju raznorazne kombinacije vrijednosti kojima podučavamo dijete.

Iskustvo mi je pokazalo da svaka obitelj njeguje svoje vrijednosti poput – zahvalnosti, tolerancije, strpljenja, druženja, ljubavi, zagrljaja, sigurnost, mir, blagost, točnost, radost, žrtvovanje, iskrenost, moralnost, disciplina, povjerenje, kultura, poštovanje, obrazovanje, zabava, zdravlje, harmonija, zajedništvo i mnoge druge. Čitav popis dobijete u Školi za roditelje gdje i radimo vaše obiteljske vrijednosti.

Svaka obitelj ima nekoliko osnovnih vrijednosti koje njeguje i važne su im te svoju djecu podučavaju riječima i djelima kako da se te vrijednosti nastave njegovati.

Tako npr. ako su roditeljima važni zajedništvo, zabava, gostoprimstvo, tradicija, običaji i druženje tada će takve obitelji često organizirati međusobna druženja te time biti više povezani kao obitelj i rodbina.

Međutim, ako obitelj ima vrijednosti poput individualizam, obaveze, rad, disciplina, učenje, utjecaj i samoispunjenje tada se u toj obitelji neće poticati međusobno druženje već učenje i edukacije te što bolji poslovni uspjeh.

Kod vrijednosti nema boljih i lošijih jer one čine sve nas različitima ali i povezanima u smislu da trebamo jedni druge baš takvima kavi jesmo. Problem nastaje ako roditelji imaju različite vrijednosti te se međusobno prepucavaju oko toga i dokazuju tko jeu pravu. No i za to postoji rješenje u usklađivanju vrijednostima koje također radimo unutar Škole za roditelje.

Tijekom blagdana često isplivaju vrijednosti koje imamo zato što će biti obitelji koje će pohrliti po poklone za ostale članove, organizirati ručkove i večere, druženja i zabavu i raditi na međusobnom povezivanju. Dok će biti obitelji koje sve to opterećuje i ne žele se zamarati s takvim stvarima te im kupovanje poklona nije zanimacija već gledaju da se odmore, pobjegnu negdje da budu sami ili pak rade sve suprotno od onog što nameću običaji i tradicija. Stvaraju neke svoje običaje koji im pomažu da budu bolji.

Kroz vrijednosti koje obitelj ima, prepoznajemo ono čemu odgaja dijete. Ako ste neki od navedenih primjera, u skladu s time ćete odgajati dijete i njegovati ono što je vaša tradicija.

Vrijednosti su dokaz da ne može netko drugi imati veći utjecaj na vaše dijete od vas samih jer vi to živite riječima i djelima te dijete od vas uči model ponašanja koji svakodnevno svjesno ili nesvjesno vidi.

Dobro je osvijestiti svoje vrijednosti kako bismo ih ili pojačali ili pak se uskladili s partnerom ako imamo dojam da se često međusobno prepucavamo i raspravljamo a to znamo da za odgoj nije najbolje.

Razmislite malkice koje vrijednosti njeguje vaša obitelj i što je to što je vama važno da prenesete na dijete kako bi ono odrastalo s jednakim vrijednostima.

Razmislite na čemu inzistirate kada držite prodike djetetu?

Je li to iskrenost (Samo mi reci istinu!), poštenje (Najvažnije je da si pošten i onda će sve biti u redu!), druželjubivost (Idi se igraj s prijateljima!), strpljenje (Samo polako i sve bude!), edukacija i učenje (Samo ti uči i sve će biti dobro!), financijska sigurnost (Imat ćeš više novaca ako budeš marljivo radio, učio i štedio!), ljudskost (Budi dobar čovjek!), vedrina i radost (Uz radosti i veselje sve je lakše!), odmor i briga o sebi (Važno je odmoriti se i napuniti baterije da možeš dalje!), zdravlje (Ako si zdrav, imaš sve!) i tako dalje.

Možda nismo svjesni svojih vrijednosti ali ih živimo i nesvjesno utječemo na svoje dijete i ljude oko sebe. Kada ih jednom osvijestite, postajete tolerantniji i lakše prihvaćate tuđe vrijednosti i nemate osjećaj da vas drugi ugrožavaju. Mirniji ste i sretniji. Nekako više ispunjeniji.

18. siječnja počinje Škola za roditelje a vrijednosti su jedna od zanimljivih tema koje ćete naučiti.

Na ovom linku pogledajte i ostale teme koje vas čekaju i pozivam vas da nam se pridružite te steknete roditeljske kompetencije i olakšate sebi put roditeljstva.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam! Vaša Anita V.

PRIJAVA