KOLIKO POŠTUJETE UČITELJE

Dok je nekad bio glavni u selu, danas se učitelj ne može izboriti za svoja prava niti za autoritet u razredu.

Poštovanje učitelja kreće od roditeljskog doma. Ako roditelji ne cijene učitelje koji rade s njihovom djecom, onda ni dijete to neće činiti jer dobro znamo da dijete radi samo ono što vidi da rade i roditelji.

Reći ćete da su učitelji sami krivi što ih se ne poštuje a ja ću kao učiteljica reći da ste možda u pravu. Zar u prošlosti nije bilo kvalitetnijih i manje kvalitetnijih kolega no svejedno su roditelji podučavali dijete da učitelje treba poštivati? Baš kao što u svakom „žitu ima kukolja“ tako i među učiteljima ima svega. Kada biste zbrojili ukupnost kvalitete, vjerujem da biste našli više onih kojima je to poziv a manje onih koji samo odlaze na posao. Tako je u svakom zanimanju.

Ono što je važno za shvatiti da će dijete više dobiti od škole u kojoj provodi pola dana ako o ljudima koji mu nastoje predati znanje, podučiti ga disciplini, redovitom učenju, stjecanju opće kulture za život kao i kulturnog ophođenja prema drugima u društvu, ako njegovi roditelji poštuju trud osoba koje podučavaju njihovo dijete tome.

U jednom razredu je dvadesetak različitih tipova i profila djece. Nikada nije idealno. Ako znate da vama doma nije lako s dvoje, troje djece, iako ih vi ne učite znanja za koja djeca misle da im ne trebaju za život, onda biste trebali imati razumijevanja za učitelje koji trebaju imati disciplinu u razredu kako bi svi dobili maksimum, pronaći načine da motiviraju svako dijete i da im što više svega bude jasnije.

Nije lako raditi s djetetom koje ima negativan stav o školi, dolazi u školu bez interesa ili pak dolazi iz roditeljskog doma s negativnim predrasudama o školi, učenju i učiteljima. Shvaćate li da se učitelj tu ne bori samo s time već je tom djetetu puno teže primati znanje te i samo dijete ima štetu jer ne dobiva maksimum.

Biste li vi učili od osobe o kojoj se loše govori?

Više možete svojem djetetu pomoći da ga podučite da poštuje osobe s kojima dolazi u doticaj kroz život – neke nek’ poštuje svojim prisustvom, neke svojim odsustvom. No, to bi dijete trebalo naučiti kroz školovanje jer škola njih priprema za život. Život nije samo med i mlijeko. U životu ih čekaju dobri i loši ljudi. S dobrim ljudima neće imati problema i bit će im lijepo dok će sa svima ostalim trebati naučiti kako s njima.

Dijete koje uđe u razred s poštovanjem prema odraslima ili prema osobi koja ga podučava i nastoji mu prenijeti sadržaje za koje ne osjeća privlačnost i motivaciju, moći će lakše učiti i školovanje nećete osjetiti ni vi roditelji.

Dijete koje ulazi u razred a da ima određeni stupanj empatije, razumjet će da u jednom razredu nije idealna situacija te da ima dobre i loše djece, ali i dobrih i loših učitelja. Baš kao i u životu. Zato škola služi da dijete pripremimo na različite životne situacije.

I vi ste kao roditelji imali dobre i loše učenike i učitelje, prisjetite se. Vjerujem da se više sjećate lošijih nego dobrih. Vjerojatno su vas baš oni pripremili za život. S ove točke gledišta ste im zahvalni ali tada to nije tako izgledalo. No, ako su roditelji u tom trenutku bili uz vas, dali vam podršku da izdržite te vas tješili da je to za vaše dobro, onda ste danas drugačijeg stava prema tome.

Kako sam i sama učiteljica, znam da ima boljih i lošijih kolega, no svi se trude prenijeti djeci ono što oni moraju naučiti.

Baš kao što privatno radim kao savjetnica za roditelje i znam da ima boljih i lošijih roditelja koji se trude djecu usmjeriti na životni put, kako god znaju i umiju.

Neki to rade izvrsno a neki manje dobro.

Poanta je da je trud uložen i da dijete ne treba manje poštivati ni svoje roditelje ali ni učitelje. Poštovanje ide od kućnog odgoja i za dijete je puno bolje da ga tome podučite. U suprotnom, jednog dana neće davati poštovanje ni vama, roditeljima jer ga nitko tome nije podučio. Uvijek nam se sve obije o glavu, a kao što sam rekla ranije, za dijete je bolje da njeguje zahvalnost i poštovanje jer se tako priprema za život.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA