Nemoj se žaliti nego kreni u akciju

Ima roditelja koji se žale na djecu i njihovo ponašanje.

Dječje ponašanje nije u skladu s onim kako roditelji misle da bi trebalo biti. Stoga dolazi do međusobnog sukoba. Sukob se može izbjeći ali ne u konačnoj situaciji nego se za njega priprema ranije.

To vam je kao u svađi ili raspravi koju vode dvoje odraslih – rijetko će tko pobijediti ako se unaprijed ne znaju pravila. Nužno dolazi do svađe.

Stoga, dragi moji roditelji, ranije definirajte pravila, ranije raščistite očekivanja, ranije u miru recite međusobno sve što želite reći jedan drugome.

U trenutku donošenja pravila je dozvoljena rasprava i komentiranje jer dogovarate granice. Potrebno je dogovoriti sankcije.

Znači, prije no što do sukoba dođe, trebate u miru sjesti, uzeti vremena i razgovarati o tome kako vam se ne sviđa ponašanje djeteta, kako više dalje ne možete tako funkcionirati te je vrijeme za dogovor. Tijekom dogovaranja poštujete želje djeteta. Nakon toga samo dosljedno slijedite ono što ste dogovorili.

Primjer!

Jutarnje buđenje i pakiranje u vrtić.

Primjećujete da svaki dan imate problema s time. Ujutro se svađate i rastajete u ratu. Odlučujete da više ovako ne može dalje.

Pronađite vrijeme u danu kada je dijete mirno i kada ste vi smireni. Dogovorite „sastanak“ za dogovor pravila. Na sastanku sudjeluju SVI koji su sudionici jutarnjeg buđenja.

Tada iznosite problem, zašto je potreban sastanak i zašto morate nešto dogovoriti i riješiti novonastalu situaciju.

Pitajte dijete želi li se ujutro pakirati u miru ili uz viku i galamu, požalite se i vi kao roditelj i recite da vam se ne sviđa otići na posao u ljutnji i da vam to kvari dan.

Pitajte dijete slaže li se s time da morate nešto mijenjati ili ćete ovako i dalje.

Nakon toga odredite pravila.

Dobro ih je zapisati čak i ako dijete ne zna čitati (može biti slikopriča) jer ćete ujutro samo pokazati na dogovor i podsjetiti tko ga se ne pridržava. Nužno je da se i vi kao roditelj pridržavate svojeg dijela dogovora.

Kada sve dogovorite, na primjer – u koliko je buđenje, navečer pripremiti odjeću, koliko vremena za jedenje (tu je dobro naviti tajmer na mobitelu), koliko vremena za oblačenje…sve što već stavite na papir…tada idete u primjenu dogovora.

Prije toga dogovorite sankcije ili kazne.

Pitajte dijete što biste mu sve mogli zabraniti i ukinuti ako se ne drži dogovora. Neke i sami predložite. Odredite težinu kazne za svako ponašanje (ako djelomično sluša, ako uopće ne sluša ALI i ako posluša onda dobiva nagradu suprotnu kazni).

Ako je kazna zabrana gledanja crtića, nagrada je produženje vremena gledanja crtića. Nagrada ne bi trebala biti kupovanje nečeg nego nešto praktično – šetnja, igra, vožnja biciklom, rolama, klizanje, pa čak i gledanje crtića…

Dobro je da date vremena djetetu tjedan dana za navedene promjene. Rijetko koje dijete će odmah idući dan shvatiti primjenu dogovora. I recite mu da mu dajete tjedan dana vremena ali nakon toga uvodite sve prema dogovoru.

Do tada ćete ga samo podsjećati što ga čeka ako prekrši dogovor.

Primjer, ujutro mijenja odjeću koju ste večer prije pripremili i dogovorili, tada ga ujutro upozorite da je dogovor da se to ne radi i da bi sada slijedila ta i ta kazna, ali da mu dajete par dana da to više ne radi jer evo opet izaziva svađu svojim ponašanjem a upravo to želite izbjeći.

Inače, tjedan dana će i vama trebati da pohvatate sve ono što ste dogovorili i da popamtite kazne i nagrade te da izvježbate dosljedno provođenje BEZ senitmentalnog popuštanja.

Nakon tjedan dana idete na DOSLJEDNO provođenje u praksu.

O dosljednosti ću pisati nekom drugom prilikom.

Nadam se da će vam upute služiti. Ako sam nešto preskočila, pitajte i rado ću detaljizirati.

Više volim raditi individualno sa svakim djetetom ponaosob jer je ovo dosta uopćeno a svako dijete ima drugačije reakcije pa mogu konkretno dati prijedlog.

PRIJAVA