OSJEĆATE SE KAO SLUŠKINJA

Čistite, kuhate, perete, peglate, brinete o stanu, kuća-posao, posao-kuća…imate osjećaj da samo radite za obitelj a nemate nekih zadovoljština?

Obavljate kućanske poslove i sve svoje obaveze kao stroj i pitate se do kada više? Kada ćete vi doći na red? Kada će netko činiti nešto za vas?

Imate li ovakav osjećaj?

Uz sve to cijelo vrijeme se žalite i prigovarate supružniku i djeci nastojeći usmjeriti pažnju na sebe, na svoj umor od svega, na to da je i vama potrebno pažnje i brige koju samo dajete a ne dobivate.

Dešava li vam se to povremeno ili svakodnevno?

Što činiti i od čega krenuti?

Vjerojatno očekujete magični odgovor kojim ćete isti tren nešto promijeniti.

Stanje u kojem se nalazite dozvolili ste sebi mjesecima pa čak i godinama te je stoga potrebno neko vrijeme da se iz njega izvučete. Naročito ako sami krenete na put osobnog razvoja. Ako potražite podršku coacha, terapeuta ili neke osobe kojoj vjerujete a stručna je, možda bude i brže, no na kraju sve ovisi o vama.

Što činiti i od kud krenuti?

Najprije je potrebno prepoznati stanje u kojem se nalazite. Jeste li zadovoljna i sretna osoba? To je lakmus papir. Ako se vi u svakom trenu osjećate dobro u onome što radite, to znači da je sve u redu. No, ako ste nezadovoljni i prigovarate na nešto ili neki dio aktivnosti u svojem životu, upravo na tom polju trebate raditi.

Postoji 5 osnovnih područja koja je potrebno izbalansirati ako želimo biti sretna i zadovoljna osoba – obitelj/partnerstvo, zdravlje, posao, financije i prijatelji.

Analizirajte u kojem ste području najnezadovoljniji sobom a u kojem vam „cvjetaju ruže“. Duboko se nadam da vam nisu svih pet u jadnom stanju jer tada morate početi nešto mijenjati sad i odmah.

Najčešće imamo barem jedno jače područje, a ostala nešto slabija. Ako ste zadovoljni sa svih 5 tada ste sretna osoba, podučite druge i pomognite da postignu ono što imate vi.

Dakle, kako i odakle početi?!

Važno je da odlučite da želite nešto mijenjati. Još je važnije da shvatite da ne moraju drugi činiti promjene da bi vama bilo bolje već da ih vi sami morate započeti. Kako god to čudno zvučalo, ali nisu drugi odgovorni za vaše nezadovoljstvo, već vi.

I to nije loše već poticajno jer ako drugi nisu krivi to znači da ne trebate mijenjati sve njih već samo sebe, jednu jedinu osobu. Olakšavajuće, zar ne?

Lakše je mijenjati jednu osobu nego cijeli svijet.

Krenite malim koracima i ustrajte u njima. Ne treba svaki dan činiti velike i drugačije stvari i promjene već sitnice koje nama puno znače, ali trebamo ustrajati i činiti ih svaki dan.

Što to znači?

Za početak otkrijte što vam u danu pričinjava zadovoljstvo. Što vas čini smirenijom osobom? Ako vas svi živciraju a vi niste zadovoljni, sigurna sam da imate neko mjesto koje vas opušta ili neki svoj ritual koji vas smiruje. Ili ste ga nekada imali. Ili već neko vrijeme težite da si ga stvorite ali nikako da krenete.

Sada je vrijeme da to zaživi. Svaki dan radite taj svoj ritual koji vas opušta i neka to bude vaša oaza mira kad vam krene nervoza, ljutnja ili prigovaranje na druge. Objasnite članovima obitelji da vas to smiruje i prije nego ćete reagirati negativno da ćete uzeti vremena za sebe i svoj ritual te tek tada djelovati. Činite to prema potrebi ali svaki dan barem mjesec dana.

To je vaša mala promjena koju ćete činiti. Nije teško zar ne?

Učinite za sebe nešto malo – čitajte knjige, vježbajte disanje, odite u šetnju, slušajte glazbu, plešite, pjevate, odspavajte, vježbajte, trčite…što god ali neka to bude vaš svakodnevni ritual smirivanja.

Za početak dovoljno da naučite sebe smiriti u kritičnim situacijama i djelovati drugačije. Samim time bi i vaša obitelj bila zadovoljnija.

Znate u čemu je naša snaga? U našoj moći nad sobom a ne nad drugima.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA