OSOBINE NAJBOLJIH RODITELJA

Mnogi će pročitavši ovaj naslov pomisliti da roditelj mora biti idealna uzora svojem djetetu no realnost i stvarni život pokazuju nešto sasvim drugo. Ne traži se od roditelja da bude savršen jer je to nemoguće i samo će sebi stvoriti komplekse i osjećat će se loše pored djeteta. Od roditelja se traži nekoliko važnih osobina koje su neophodne da dijete razvije osnovne potrebe za život. Nekada čak te osnovne stvari zapustimo zamarajući se detaljima.

Zato evo podsjetnika roditeljima na ono što je važno!

Jedna od važnih osobina roditelja je da je STRPLJIV S DJETETOM. Kroz strpljenje će se dijete uz vas osjećati sigurnijim u sebe te će imati osjećaj da ga volite. Uz nestrpljive ljude smo nesigurni i ne osjećamo se ugodno, stvaraju nemir i kao da nas ne cijene i ne prihvaćaju takve kakvi jesmo.

Zato je važno da naučite biti strpljivi pa makar koristeći tehnike smirivanja poput dubokog i svjesnog disanja, brojanja ili pronađite načine da tu svoju energiju nestrpljenja ne prenosite na dijete. Djeca su u sadašnjem trenutku i uglavnom nemaju razvijen osjećaj za vrijeme i njima vaših 5 minuta ništa ne znači. Ali ako se uključite, motivirate, pomažete, podržite i uvažite sporost jer nema iskustva kao vi, tada će već dijete vjerovati u sebe i s vremenom se ubrzavati. u suprotnom će razviti sumnju u sebe i nisko samopouzdanje te će uvijek biti sporo jer će se smrzavati od straha pred vama ili onima koji ga sile da napravi na brzaka.

Još jedna važna osobina roditelja je da PODRŽAVA DIJETE S UVAŽAVANJEM I POŠTOVANJEM. Ne da umanjuje vrijednost djeteta kako bi pokazao da on zna i može već da kao pravi učitelj uzdiže i cijeni trud djeteta shvaćajući da je dijete već danas bolje od jučer te na to ukazuje djetetu. Nemojte dijete uspoređivati s nikim osim sa sobom. Zbog uspoređivanja će se osjećati loše a ne treba mu to.

Dijete treba samo jednu osobu koja vjeruje u njega. Bilo bi lijepo da ste to vi. Kada će mu biti teško, zna da može doći do vas i da ćete vi uvažiti stanje u kojem se nalazi. Tako će se razviti odnos povjerenja a to ionako želite.

Za roditelja je važno da RAZUMIJE KOJIM JEZIKOM LJUBAVI PRIČA NJEGOVO DIJETE te da mu se obraća tim jezikom. Na mojem YouTube kanalu imate video na tu temu i vjerujem da će vam pomoći. Evo i link.

Pokazujte djeci svaki dan da ih volite na način koji je njima najbolje prihvatljiv, znači njihovim jezikom…da znaju da ih volite. Mnogi roditelji vole djecu na pogrešan način i to prekasno shvate. Educirajte se KAKO i svi će biti zadovoljniji.

Često uspoređujem roditelj s motivatorom i trenerom. Zapravo je bolje da ste RODITELJ KOJI MOTIVIRA SVOJE DIJETE nego da ga proganjate, tjerate i prijetite. Želite li da vas dijete pamti kao nekoga tko ga je tjerao ili kao nekoga tko ga je motivirao?

Djeci uglavnom treba poticaj da nešto počnu a još veći poticaj da budu ustrajni na svojem putu. Tu nastupate vi kao motivator da podučite dijete ustrajnosti, da budete uz njega kada posustaje u učenju, treningu ili nekom poslu. Ustrajnost je vještina koju dijete treba razviti pa je dobro da ste i sami primjer toga.

Nemojte raditi umjesto djeteta ili za dijete već ga potaknite da ono samo počne raditi i ustraje u tome dok se ne usavrši.

NE ZAPUSTITE DISCIPLINU, GRANICE I DOSLJEDNOST. Budite roditelj koji voli svoje dijete i iz ljubavi prema djetetu mu neće dozvoliti da ono radi nešto čega još nije svjesno da mu šteti. U suprotnom ćete ga razmaziti i neće mu ništa biti jasno i na kraju će kriviti vas.

Budite RODITELJ KOJI DOZVOLJAVA GREŠKE jer je to jedini način da dijete od malih nogu nauči učiti i živjeti život. Život je zamišljen tako da dijete od malih nogu uči na manjim greškama i kako stasa, greške su sve veće ali i samopouzdanje i vjera u sebe. Ako ga potičete da uči na vlastitim greškama tada će razviti i upornost. U suprotnom će razviti strahove od pokušavanja i neće se ni usuditi. Mnogi roditelji čine umjesto djece nastojeći ih zaštititi ali tako ih ne pripreme za život.

Što više KOMUNICIRATE S DJETETOM to će njemu biti lakše kroz život. Komunikacijske vještine se uče i ako ne idu od doma, dijete se zatvori i sumnja u sebe. Najvažnije je komunicirati do sedme godine zbog razvoja mozga, ali i kasnije zbog načina izražavanja punim rečenicama i pristojnim izrazima. To dijete uči od roditelja i slobodu izražavanja dobiva u domu. Dogodi se da je introverta i ne želi puno pričati ali ako doma dosta komunicira, tada će imati hrabrosti snaći se i izvan doma pa čak i s manje riječi.

Barem ovih nekoliko osobina su neophodne svakom roditelju kako bi dijete podučio osnovama življenja i time maknuo strahove te dao dobru podlogu za život.

Imate li problem s nekom od osobina, javite se za individualno savjetovanje. Radim s roditeljima i djecom te ću vam rado pomoći.

Ako se za vrijeme godišnjeg odmora želite educirati, imate mogućnost nabaviti snimke edukacija po cijeni od 250 kn. Većina traje od 2 sata a neke i duže.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita Vadas

PRIJAVA