PET NAČINA DA SE OPET POVEŽETE S DJETETOM AKO SE ODNOS POGORŠAO

Katkada nam dijete počne lagati, ili ne želi više naše društvo, ili imamo osjećaj da nam se više ne povjerava, mulja ili manipulira. Sve su to znakovi gubitka odnosa s djetetom.

Dijete nerijetko „izgubimo“ u pubertetu i adolescenciji kada se ono okreće vršnjacima i vlastitim interesima koji su često baš suprotno od onog što roditelj želi svojem djetetu.

Zn se dogoditi i da dođe do bolesti u obitelji ili pak do rastave braka, preseljenja ili nekih sličnih situacija koje trigeriraju dijete te se ono „okrene od“ roditelja i nema više povjerenja u njih te se odnos gubi.

Ako ste izgubili odnos s vlastitim djetetom iz bilo kojeg razloga, postoje načini da se opet povežete.

Nemojte olako shvaćati taj gubitak veze i povjerenja zato što ste kao roditelji djetetu ključni za život prvih 20 godina sve dok ono ne stane “na svoje noge” odnosno na svoj budžet.

Katkada treba više truda i zalaganja da se vrati izgubljeno ali isplati se.

Ako se pitate TKO BI TREBAO graditi odnos roditelj i dijete, uvijek je tu roditelj bez obzira na godine djeteta. Ima li vaše dijete 5, 15, 25 ili 45 godina, ako nemate odnos s djetetom, vi roditelji ste dužni poraditi na tom odnosu. Roditelj je prvi učitelj djetetu i on kao autoritet uči svoje dijete koliko je taj roditeljski odnos važan i zato uvijek prilazi prvi djetetu i treba pokazati da mu je stalo do tog odnosa.

Onaj način razmišljanja da je dijete mlađe i da bi ono to trebalo, ovdje pada u vodu jer nešto što roditelj nije naučio dijete u mladosti uči ga u starosti. Pri tome mislim na to tko treba pokazati da mu je važan taj odnos. Onako kako vi sa svojim djetetom, tako će vaše dijete sa svojim djetetom.

Kako vratiti dijete ponovno sebi odnosno postići da izgradimo povjerenje i izgradimo odnos u kojem se ono može osloniti na nas? Što sve možete činiti?

Ima nekoliko važnih stvari koje je dobro naučiti i svladati kako bismo grdili odnos s djetetom.

  1. Važno je da uvijek i svagda zapamtite da ste vi ti koji trebate potencirati odnos

čak i ako je dijete nešto pogriješilo a nije toga svjesno. Sjetite ste da ste vi djetetu učitelj koji ga uči kako se u životu odnositi a to možete jedino ako pokazujete primjerom. Lakše je to reći nego napraviti zato što će biti situacija u kojima će vs dijete povrijediti do bola i trebat ćete ih nadrasti kako biste ponovno gradili odnos.

  • Dobro je da poznajete osnovne razvojne faze u odrastanju djeteta kako biste

bili spremni na to da će u nekim razvojnim fazama dijete biti „teško odgojivo“ ali da je to prolaznog karaktera i nije za stalno. Ako znate da u pubertetu djetetom vladaju hormoni onda nećete svaku reakciju djeteta uzimati za zlo i vrijeđati se na to.

  • Svatko od nas ima svoj primarni jezik ljubavi za koji je dobro da doznate koji je

to vašem djetetu. Do puberteta dijete koristi podjednako svih 5 jezika ljubavi – pokazivanje ljubavi kroz dodire, riječi, provođenje kvalitetnog vremena, djela činjenja i razmjena poklona a nakon puberteta ostaje jedan primarni jezik ljubavi. To znači da ase možete povezivati s djetetom više kroz taj oblik. Imate na mojem YouTube kanalu video s primjerima pa preslušajte i naučite a u opisu videa vam je i link na test da doznate koji vam je primarni jezik ljubavi.

  • Gledanje u oči tijekom razgovora povezuje dvoje ljudi. Zato ma kako bili ljuti

činite to češće. Oči su ogledalo duše i kroz njih ulazimo direktno u srce. Tako će riječi koje govorite pasti na plodno tlo.

  • Usredotočena pozornost je također jedan od načina povezivanja ljudi. u

današnje multitasking vrijeme nitko za nikog nema vremena niti strpljenja a jedino što nam treba je da nam pokažu da im je stalo do nas tako da su fokusirani na nas i imaju strpljenja s nama. Zato počnite vježbati već danas usredotočenu pozornost na dijete kada vam se obraća. Budite prisutni. Pokažite interes. Imajte strpljenja i budite tu i mislima a ne samo tijelom.

Vjerujem da će vam neki od ovih savjeta pomoći da izgradite odnos s djetetom. Njegujte tu dragocjenost jer sve čemu podučite svoje dijete, jednog će vam dana uzvratiti jednakom mjerom.

Želite li više naučiti o roditeljstvu i upisati Školu za roditelje, potražite detalje na linku.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita, savjetnica za roditelje

PRIJAVA