POBRINITE SE ZA SEBE PA ĆETE I DRUGIMA BITI DOBRI

Nema roditelja koji za svoje dijete ne bi učinio baš sve. I to je u redu!

No, na moje pitanje koliko vremena u danu imate za sebe, roditelji često ustuknu i kažu da nemaju vremena za sebe.

Vrijeme je relativno i ako tvrdiš da ga nemaš, nećeš ga ni imati.

Ako sebi u glavi posložiš neke aktivnosti kroz dan, shvatit ćeš da zapravo imaš vremena za sebe, ali nisi ga bio svjestan.

Dan preleti ako nije organiziran. Zato uspješni ljudi u svakom trenutku znaju što rade i gdje se nalaze, djeluju i žive po planu.

I vi sigurno imate iskustvo kada ne radite i doma ste, puno manje stignete činiti nego kada idete na posao i obavljate sve dnevne aktivnosti koje imate za obaviti. Efikasniji ste jer ste organiziraniji, zar ne?

Praksa je pokazala da što smo svjesniji svega što radimo i organiziraniji oko onog što radimo, to više vremena imamo. Ako puštamo da nam vrijeme procuri kroz prste, onda se to i dogodi i na kraju dana nam ništa nije jasno kada zbrajamo koliko smo malo svega kroz dan učinili.

Zato je dobro ili večer ranije ili ujutro imati plan što ćemo sve uraditi, organizirati se i odmah tada planirati vrijeme za sebe.

Onima koji nemaju ovu naviku bit će u početku čudno i najvjerojatnije će ili učiniti pola planiranog ili više od pola planiranog, ovisno koji ste tip osobe.

Nije to ni tako važno jer ste svakako efikasni, bitno je samo da ispoštujete VRIJEME za sebe, da ga osvijestite i da u tom trenutku kada ga realizirate svjesno znate da je to VAŠE vrijeme.

Samim time ćete sebi dati na važnosti i osvijestiti da ipak u danu ima mjesta i za vas.

Ima roditelja koji kada nema djece doma, rade generalke, žure se učiniti ono što ne mogu s djecom i tako svakodnevno troše vrijeme da budu što efikasniji a kada im djeca dođu tada nikako da nađu 5 minuta za sebe.

Važno je da dijete naučite da imate pravo na vrijeme za sebe. Dajte to do znanja i djetetu. ‘Mama sada pije kavu i treba malo mira. Tata gleda vijesti i treba malo mira.’

Tako ćete tražiti od djeteta vrijeme za sebe. Nekima u početku čak djeca to ni ne dozvoljavaju pa ih treba tek naviknuti.

S druge strane, dajte im do znanja kada je vrijeme za njih, onda se fokusirajte i posvetite njima bez da radite još nekoliko poslova usput. Tako ćete slati poruku djetetu da multitasking nije dobar i da se treba fokusirati na jednu aktivnost jer djeca uče promatrajući.

Znači, vrijeme za vas bi trebalo biti vrijeme u kojem radite nešto što vas opušta i smiruje, nešto u čemu uživate ili nešto čime punite baterije. Ako vam je pospremanje način opuštanja, onda u redu. No, ako su to ipak neke druge aktivnosti poput – ležanja, čitanja knjige, šetnje, gledanja serije, ispijanja kave u miru, meditacije, pjevanja, plesanja, ručni rad, trening ili takvo nešto, onda činite radije to.

U tom trenutku budite svjesni da je to vrijeme za vas i da sebi punite baterije time što ovo činite za sebe.

Katkada je dovoljno svaki dan po 5 ovakvih minuta da se potpuno regeneriramo.

I znam da će opet biti onih koji će reći da su djeca premala i da ne mogu naći takvih 5 minuta. Mogu samo reći da vas razumijem jer sam i sama bila u takvoj situaciji. No, pronašla sam svoj način i naviku koja mi je ostala do dana današnjeg i zahvalna sam na tome.

Shvatila sam da tijekom dana ne mogu naći vrijeme za sebe, a navečer sam već bila premorena da bih išta za sebe činila, pa sam počela ustajati pola sata ranije i imati svojih pola sata ujutro. Kako mi se to svidjelo, počela sam povećavati to vrijeme i na sat-dva. Tako bih bila napunjena i spremna za djecu kada bi se oni probudili. Cijeli dan me nosilo to moje vrijeme za sebe.

Ako imate volje da za sebe nešto učinite, tada ćete pronaći načina da tako i bude.

Odgovorno tvrdim da svakoj osobi treba u danu vrijeme za sebe, za mir i tišinu, za nešto što volite i vrijeme u kojem trebate biti sa sobom. Tako ćete naučiti sebi dati ljubav, napuniti se njome, poštujete sebe i svoje potrebe. Takvi, ispunjeni i napunjeni ćete moći dati svoju energiju svojoj obitelji i ostalima koji vam uđu u život tijekom dana.

U suprotnom ćete se s vremenom isprazniti, čak i govoriti da ste prazni, žaliti se drugima koji vam ionako ne mogu pomoći jer sami sebi morate pomoći.

Nema baš nikakve koristi od toga da se drugima žalite kako ništa ne stižete i kako nemate vrijeme za sebe. Zasučite rukave, napregnite moždane vijuge i učinite sve da nađete svojih 5 minuta u danu.

Radim s puno roditelja i znam koliki otpor ovo izaziva u vama. Mnogi u početku tvrde da je to nemoguće, no kada zajedno prođemo dan, uvijek nađemo tih 5 minuta. Nismo ih svjesni, u tome je štos.

Naročito ako možete dijete naviknuti na to da vam dozvoli vaše vrijeme.

Nevjerojatno je važno da se svaki roditelj pobrine za sebe, pruži sebi ono što ga čini boljim čovjekom jer će tako biti bolji roditelj djeci. Oni žele sretne i zadovoljne roditelje, a to želite i vi samo je vrijeme da nešto i poduzmete u tom smjeru. Neće to doći samo od sebe. Kako vas dijete promatra i uči od vas promatrajući, ono će i samo sebi organizirati život tako da bude zadovoljno i sretno. No, netko mu to mora pokazati. Neće ni ono samo od sebe naučiti.

To što se pobrinete za sebe ima višestruko dobro jer ste dobri sebi, djeci, obitelji, prijateljima i svima s kojima dolazite u doticaj. Dani su ljepši i bolji a život radosniji.

Ako vam nikako ne uspijeva da to odradite sami, rado ću vam pomoći individualnim savjetovanjem. Slobodno se javite.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA