PRAVE I LAŽNE POTREBE DJEVOJČICA

U našem se svijetu sve manje ističu razlike u odgoju djevojčica i dječaka. Nastoji ih se izjednačiti iako postoje prirodne razlike koje su očite već začećem a kamoli rođenjem djeteta.

Medicina ima različite tablice praćenja rasta i razvoja djevojčica i dječaka zato što zna da u startu nemaju istu početnu poziciju. Kako se u društvu premalo educira o tome, tako u odgoju nastojimo djevojčice „osnažiti“ i učiniti ih jednakijima dječacima ne poštujući predispozicije. Rezultat toga je taj što su žene nezadovoljne same sobom i ne žive autentičan život već se trude biti netko tko nisu. Pošto su tako odgajane da se trude dopasti drugima, one to nastavljaju raditi i time produbljuju svoje nezadovoljstvo samom sobom.

Prava potreba djevojčice je potreba za dodirom, pažnjom, sigurnošću, što više tepanja i osluškivanja vlastitog tijela, rada na prihvaćanju tijela od malih nogu ali i poticanja na suradnju s drugim djevojčicama.

Sve dok se djevojčice odgaja da se suprotstavljaju drugima, da se natječu koja će biti bolja, uspješnija, ljepša, vitkija, sređenija, koja će imati više igračaka, medalja, diploma, uspjeha i slično, odvlači ih se iz njihove nutrine i udaljava od njihove prave prirode te se više približava prirodi muškarca i muškog principa.

Djevojčica koja je odgajana u ženskom principu njegujući intuiciju, kreativnost, suradnju, brigu o drugima ali i o sebi, strpljenje, empatiju i emotivni sklad, okreće se više sebi, svojoj nutrini i svojim stvarnim potrebama koje osjeća iznutra. Važno je da joj majka kao prvi model ponašanja bude uzor u tome te i sama bude okrenuta onome što se zbiva unutar tijela prateći svoje emotivno stanje.

Kako ni majke nisu tako odgajali već su odgajane pod utjecajem patrijarhata, većina njih nije okrenuta sebi iznutra već svemu izvana – vanjskom izgledu, tome što će drugi reći i misliti, tome da napravi i čini sve za druge a za sebe nema vremena, da se čak daje više na poslu nego u vlastitom domu, da se uvjeri da mora sve izvana izgledati savršeno a nije bitno kako se ona iznutra osjeća, je li depresivna, tužna ili se ne osjeća dobro. To čak ne smije ni priznati jer je to sramota.

Postoje mnoga uvjerenja u društvu koja ne idu u prilog ni djevojčicama a ni ženama. Jedno od tih je da mora u svemu biti odlična inače je neuspješna. Nije važno radi li neki posao izvan doma po čak 8 sati i više, njen dom mora blistati i biti uvijek sređen, obroci kuhani a ona dotjerana i nasmijana. Ne smije se ljutiti jer se to ne priliči dami. Treba biti nasmijana a ne živčana. Inače nije uspješna žena.

Kada bismo bilo kojem muškarcu dali sve te obaveze koje se očekuju od žene, oni bi pucali po šavovima. Žene ne smiju pucati nego nisu dovoljno organizirane. Znači s njima nešto nije u redu ali ne smiju tražiti pomoć. Ako ima kućnu pomoćnicu, opet ne stiže i previše je umišljena.

Kao što se dječacima ne dozvoljava plakanje tako se ni djevojčicama ne dozvoljava da budu ljute i živčane ali ni da se žale da nešto ne mogu. One to moraju. Moraju pronaći načina inače nisu uspješne žene. Moranje je muški princip koji je ženi nametnut i pod njegovim utjecajem žena pati iako se izvana trudi udovoljiti svim normama društva. Iz tog razloga imamo sve više žena koje pucaju po šavovima ali neće to priznati ni reći jer je sramota.

Sve više žena je na antidepresivima zbog prevelikih očekivanja koje one same nameću sebi ali zato što su tako odgajane da moraju na svim poljima biti uspješne. Uz sve to i lijepe po trenutnim standardima ljepote – vitke, s većim usnama, bujnom kosom, sređenim noktima, obučene po posljednjem hitu mode i tome slično.

Svi ti normativi okreću ženu prema van i stvaraju lažne potrebe koje je u konačnici ne čine sretnom. Žena koja nije sretna ne može odgajati ni svoju djevojčicu da bude sretna jer joj daje pogrešne upute i nije najbolji model. Dobra majka je ona koja je dobro iznutra a samim time će ono izvana slijediti njeno unutarnje stanje.

Vrlo je važno da žena radom na sebi shvati prave vrijednosti života a da pri tome ne čeka da s 40 godina shvati koje su to jer će do tada već odgojiti djevojčicu da razvija lažne potrebe društva. U ovo doba društvenih mreža kojima dominiraju lažne potrebe – izgleda, oblačenja i razmišljanja kako se dopasti drugima a ignorirajući svoje emotivno stanje i skrivajući informacije o tome, nije teško učiniti ženu nesretnim bićem.

Pripremila sam Webinar – Kako pravilno odgajati žensko dijete koji će vam osvijestiti kako razvijati prave potrebe djevojčica i žena te time učiniti balans muškog i ženskog principa u našem društvu.

Prijave na Webinar su ovdje https://anitavadas.com/predavanja/kako-pravilno-odgajati-zensko-dijete/

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA