(PRE)ODGOJITI RODITELJA DA BI ON (PRE)ODGOJIO DIJETE

„Možete li pomoći mojem djetetu da se promijeni?

Molim vas objasnite mojem djetetu da to nije dobro i recite mu kako je ispravno.

Radite li s djecom ili samo s roditeljima?

Ja bih vam dovela dijete da ga popravite!“

Ovo su rečenice koje vrlo često čujem kada me roditelji kontaktiraju da radim s njihovom djecom. Nije kod svih roditelja ovako. Neki su već u startu svjesni da oni sami trebaju unijeti promjenu u život da bi se i dijete promijenilo. No, ima puno roditelja koji bi voljeli da oni u svojem ponašanju ne promijene baš ništa ali bi voljeli da se ponašanje djeteta promijeni.

Tko je djetetu autoritet?

– Roditelj sve do puberteta. Tek nakon toga se dijete polako okreće vršnjacima i traži novog autoriteta ili više njih od kojeg uči da može biti drugačiji od roditelja i razvijati nove vrijednosti koje roditelj možda nema.

Sve do tada će dijete bezuvjetno vjerovati svojem roditelju sve što mu ovaj kaže ali i napravi. Dijete promatra svoje roditelje, kopira njihovo ponašanje i na ponos mu je kada želi postati poput roditelja.

Mnogim se roditeljima ne sviđa što vide zato što u djetetu vide sebe. Naša djeca promatraju i onaj naš nesvjesni dio nas i kopiraju i taj dio za koji smo mi uvjereni da ga nemamo. Tek nam partner zna potvrditi da je dijete „Isti vi!“ Svejedno nam je teško prihvatiti naročito zato što neka djeca multipliciraju naše osobine u smislu da nemaju dovoljno razvijene svoje filtere ponašanja pa iskopiraju naše u potpunosti.

Primjer!

Ako ste vi osoba koja često viče ili pak se voli raspravljati s drugima, volite dokazivati da ste u pravu ili istjerivati pravdu i to radite u odnosima s drugima, onda vaše dijete uči vaš obrazac koji je njemu postaje svakodnevica te s ei sam počinje tako ponašati.

S kim vježba ili točnije na kome vježba?

S onim tko se i sam tako ponaša – s vama.

Tako zapravo dijete počinje prema vama pružati otpor u svemu i krene se raspravljati s vama o svemu bez da razmišlja o tome da vas u nekim situacijama treba poštivati. Kako nema dovoljno iskustva o poštovanju prema drugima ali ima o raspravljanju s drugima, kod djece naši obrasci ponašanja kao da ne prolaze kroz filter ponašanja pa ne biraju sredstva, vrijeme niti okolnosti i to roditelje šokira. Zato i tvrde da sigurno djeca nisu to naučila od njih jer oni ipak biraju s kim će tako i kada će, dok dijete nema dovoljno iskustva da to radi. Ono samo kopira vas. Onako sirovo.

Ili još jedan primjer kada dijete želi isprobati ovisnosti vama iza leđa a čitav je svoj život gledao roditelje koji prigodno piju ili redovito puše cigarete. Djeca misle da će prije odrasti ako će to raditi a oni žele odrasti što prije i onda misle da im je to ulaznica u svijet odraslih. I opet nemaju filtere niti svijest o tome da su premladi, što je dobro a što nije dobro za njih i zato će puno prije početi naginjati k tome kada čitav život gledaju svoje roditelje da to rade. Većina roditelja je zgrožena time što dijete tako rano naginje k tome, no ne shvaćaju da dijete želi biti poput njih.

Takvih primjera ima puno i čak su i vrlo suptilni pa je teško prepoznati da dijete kopira roditelje u  izboru partnera ili odabiru posla, npr. da ne radi težak posao ili da radi teško ovisno u što roditelj vjeruje.

Zato ja radim uglavnom s roditeljima kako bih im osvijestila u kojim je situacijama došlo do promjene ponašanja kod djeteta zbog ponašanja roditelja. Kada roditelj promijeni svoj stav ili ponašanje tada će on kao autoritet djetetu imati veći utjecaj na dijete.

Do puberteta je svaki roditelj veći autoritet djetetu od mene. Pa ako vi sebe promijenite onda će doći do željene promjene i kod djeteta.

Tek kada dijete uđe u pubertet kada na roditelje ne gleda kao na jedine autoritete, tada mogu pomoći djetetu jer su svi veći autoriteti u tom periodu od samih roditelja. U posljednje vrijeme dosta radim s pubertetlijama jer smo došli u doba u kojem oni ne znaju kome da vjeruju – medijima, internetu i komentarima, poznatim Youtuberima ili pak vršnjacima u koje se ugledaju.

Ako smo iskreni, takvo je vrijeme da ni nema nekih moralnih i pravih osoba u koje bi se djeca mogla ugledati jer se društvo sve više degradira. Zato apeliram na roditelje da se potrude da i dalje ostanu moralni stup svojem djetetu inače nam se ne piše najbolje.

Prenosite kvalitetne vrijednosti na svoje dijete ali ih prije toga osvijestite i živite kako bismo razvijali društvo divnih ljudi koji će jednog dana voditi ovo naše društvo i predstavljati moralni stup društva. Ne preskačite uvažavanje i poštovanje da nauče. Ne preskačite ni kulturu ponašanja jer sve više nestaje.

Preodgojite sebe kako biste preodgojili svoje dijete ako vam se ponašanje ne dopada. Znam da nije lako ali je jedini ispravni put.

Niste sami. Imate sve više stručnjaka da vam pomognu u tome.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!  

PRIJAVA