PRIČAM TI PRIČU

Koju priču pričate svaki dan?

Što vaše dijete najčešće čuje iz vaših usta?

Možda niste svjesni, ali svaki čovjek ima svoj obrazac ponašanja. Kako vi primjećujete druge i točno znate o čemu će vam početi pričati neke osobe jer žive po nekim nesvjesnim obrascima, tako i drugi primjećuju vaše obrasce. Dok su ih drugi svjesni, akter priče nije.

Koja je vaša priča?

Spadate li u roditelja koji se žrtvuje za dijete i obitelj? Roditelja koji sve radi samo da djetetu bude bolje. I tu priču pričate djetetu. Sve ovo radim samo da bi tebi bilo bolje, da bi tebi omogućio da imaš bolji život kakav ja nisam imala. Žrtvujete li se tako za dijete i obitelj?

Dijete čuje – roditelj je žrtva i uči taj obrazac od vas. Dijete čuje i da je ono krivo za to što je vama teško pa se osjeća jadno i bespomoćno i sve manje preuzima odgovornost a samopoštovanje mu je nikakvo te i ono postaje žrtva…s vremenom.

Ili spadate u roditelja koji nikada nema vremena za dijete i obitelj. I to ne zato što vi to ne želite nego zato da bi djetetu bilo bolje. Puno radite i imate osjećaj da nikada nije dovoljno, da su članovi obitelji nezadovoljni i time kako nikada niste s njima a i kako ne zaradite dovoljno.

Dijete čuje – mama i tata moraju puno raditi da bi zaradili a ja ne smijem smetati da bi oni mogli još više zaraditi. Takvo dijete se osjeća kao višak, kao nepodržano, a ako mu jezik ljubavi nisu pokloni nego kvalitetno vrijeme, osjeća i da ga ne volite samo zato što nikada ne provodite vremena s njime. O jezicima ljubavi možete slušati besplatno predavanje na mojem YouTube kanalu https://www.youtube.com/watch?v=g3lNNSebDQI 

Jeste li od roditelja koji voli komentirati tuđe živote, baviti se tuđom nevoljom samo da ne mislite na svoju ili da umanjite svoju?

Dijete čuje kako razgovarate o tuđim životima i nemate se vremena baviti njime i svojim životom. Dobiva poruku da mora napraviti nešto atraktivno da biste ga primijetili te počinje svojim lošim ponašanjem privlačiti vašu pažnju jer se tada počinje pričati o njemu. Barem tako ima osjećaj da ga primjećujete i volite.

Ili ste od onih roditelja koji stalno čiste i pospremaju da sve bude na svojem mjestu, da barem u domu bude red, bez prašine i prljavštine. Dijete vas vidi s krpom i metlom i živi tako da uglavnom pazi na to da sve nakon njega ostane čisto samo da vi budete sretni i zadovoljni.

S obzirom na to da vidi vas kako niste sretni takvim načinom života, dijete čini sve da dođe do sreće u životu te se trudi biti izuzetno uspješno ili pak ako mu to ne ide, počinje živjeti u kaosu.

Ili ste od onih roditelja koji stalno viču i galame, ljute se na druge jer ništa nije kako treba. Svi drugi ne znaju tako dobro kao vi. Ne možete se na nikog osloniti. Sve morate sami.

Dijete čuje da nije dovoljno dobro kada vam pomaže pa vam se počinje dokazivati, vama a ne sebi te radi sve da bi ugodilo najprije vama a kasnije stječe obrazac dodvoravanja drugima. Ili pak krene u suprotno da to je da se prestane truditi jer vama ionako nikada nije dovoljno dobro.

Ima tih obrazaca do mile volje. Bitno ih je osvijestiti.

Svaki od ovih obrazaca je uglavnom nesvjesni. Uopće nismo svjesni da smo takvi kakvi jesmo. Ili smo svjesni ali smo se takvima prihvatili i ne mijenjamo ništa. Navikli smo na sebe. Navikli su i drugi i prilagode nam se.

Ono što je ključno u cijeloj priči je poruka koju šaljete djetetu.

Što želite poručiti djetetu? Čemu ga želite naučiti? Želite li ono nauči neki od ovih obrazaca ili ipak želite dati neku vrijednost koja će mu koristiti u životu?

Koje vrijednosti su vam na prvom mjestu?

Koje osobe su vam na prvom mjestu?

Tko je najvažniji u vašem životu?

To je poruka koju šaljete djetetu. Dijete vas gleda, sluša, proučava i osjeća.

Ne možete tvrditi kako vam je dijete najvažnije a onda se okrenuti supružniku i drvljem i kamenjem po susjedi ili prijateljici. Poruka koju šaljete djetetu je da ipak dijete nije najvažnije nego ta susjeda ili prijateljica jer se njome bavite već nekoliko dana. A nakon nje će doći netko drugi.

Takva djeca su zanemarena. Ne fizički, nego emotivno.

Pokušajte posložiti prioritete u životu. Škola za roditelje nam služi da osvijestite koji ste tip roditelja i koje posljedice to povlači za sobom te vam osvještava obiteljske vrijednosti koje trebate prenositi na dijete. Detalje o Školi za roditelje pročitajte na ovom linku https://anitavadas.com/predavanja/skola-za-roditelje-2/

Kada osvijestite prioritete u životu, tada usklađujete svoje riječi i djela s njima.

Ako tvrdite da su vam dijete i obitelj najvažniji tada se uskladite i djelujete tako da se bavite njima, da razgovarate s njima, provodite više vremena s njima, pričate o njima. Djela govore više od riječi.

No, da bismo došli do toga, potrebno je osvijestiti nesvjesne obrasce ponašanja.

Potrebno je promisliti što i tko vam je najvažniji u životu.

Kakav život želite živjeti i koju razinu života želite sebi i djetetu?

Život može biti lijep ako ga vi sami učinite takvim. Neće to nitko učiniti za vas. Vi ste odgovorni za svoj život i život svoje djece. Potrebno je učiniti sve moguće pa i nemoguće da svima vama bude bolje.

Pričajte novu priču, bolju sebi i bolju za dijete.

Želim vam puno sreće a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA