PUNO JE SAVJETA O RODITELJSTVU ALI…

„Puno je savjeta o roditeljstvu ali nijedan nije najbolji baš za tvoje dijete.“ Ovo sam čula jučer na plaži od jedne žene, majke i u potpunosti se slažem s njome. Žena je sasvim u pravu. Dokazat ću vam to ostatkom teksta.

Dijete koje igra igrice satima, vi kao roditelj želite maknuti od toga. Voljeli biste da ne bude baš satima na tome već da radi nešto korisno i zanimljivo, da bude kreativno ili pak se bavi nečim korisnim.

Nakon što se probali nekoliko puta maknuti dijete ili mu čak i zabraniti, no ono opet za nekoliko dana po starom, vi tražite savjet stručnjaka što da činite.

Sad zamislite da ste vi stručna osoba, što biste sve rekli takvom roditelju?

Vjerojatno biste mu objasnili štetnost za zdravlje, na razvoj mozga ako ste nešto stručniji ili pak na utjecaj hormona ako ste još više upućeni u to.

Što biste još savjetovali?

Možda način kako da se dijete odvikne od toga jer ipak je to vrsta ovisnosti, naročito ako dijete ima ispade oko toga.

Ako sve to znate, treba li vam stručna osoba da vam kaže sve to?

Neki će reći ne, a neki da.

Ja ću vam reći da vam ne treba ako ste uspješno postigli da se dijete odviknulo od te vrste ovisnosti. Ali ako niste uspjeli u svojem naumu a dijete i dalje sjedi satima za igricama, tada trebate pomoć. Više vi nego li dijete.

Zbog čega roditelj treba pomoć?

Zapravo, točnije je da treba podršku da ostvari i realizira svoj naum. Dijete vas kao roditelje treba za vodstvo. Od vas očekuje da mu pomognete ako si ono samo ne može pomoći. Zato je za roditelja važno da se osigura vlastitom podrškom kako bi bio ustrajan na tom putu da postigne cilj.

Katkada podcjenjujemo sebe i svoje sposobnosti. trebamo pomoć i kod vlastitih ovisnosti jer to nije lako. Trebamo pomoć i podršku kada želimo učiniti ono što još do sada nismo odradili. Uz pomoć, podršku i usmjerenja stručnije osobe je puno lakše i veća je vjerojatnost da dođemo do cilja nego li da posustanemo i sve moramo sami. Tako se najbrže odustaje.

Znači, ne treba roditelj pomoć da mu se objasni teorija koju može u današnje vrijeme doznati preko interneta već treba pomoć, podršku i usmjerenje da ustraje u svojem naumu kada želi odgojiti dijete i usmjeriti ga na pravi put.

ovdje sam navela samo jedan primjer, no poznato je da dijete u prvih 20-ak godina prolazi kroz različite razvojne faze a svaka faza ima svoje izazove te je za roditelja dobro da na vrijeme dozna za sve te potencijalne izazove i spriječi ih na vrijeme jer bolje je spriječiti nego liječiti. Kada već problem nastane i pretvori se u naviku, potrebno je više vremena da ga riješimo.

Ili još jedan primjer savjetovanja u roditeljstvu. Malkice drugačiji.

Jučer za večerom u restoranu sjedim pored obitelji s dvije djevojčice, jedna je mogla imati oko 5 a druga oko 7 godina. S njima u mama i tata. Večeraju. Svi su tiho osim tate koji svako malo ima ovakve vrste komentara: „Jedi brže! Pusti mace! (na obližnjem kamenu su bile dvije mačke koje je djevojčica povremeno gledala), Sjedni lijepo! Ne diraj seku! Sjedni lijepo! Ne vrpolji se! Kud ćeš sada? (djevojčica se digla da ode do WC-a)…“

Pored sjedi majka, hladna, bez reakcije, jede svoje kao da se ništa ne dešava.

Pitam ja vas, kako biste se vi osjećali da jedete večeru i netko sa strane čitavo vrijeme kritizira svaki vaš potez? Bi li vam bilo ugodno jesti?

Ja sam sjedila za stolom pored, kritike se nisu odnosile na mene, ali mi se želudac grčio na svaku njegovu rečenicu. trebam li spomenuti da mu je ton glasa bio vrlo neugodan. Za stolom do njih je sjedila obitelj s dječakom oko 5 godina i oni su svako malo osjećali nelagodu i gledali prema tom stolu.

Ja nisam mogla pojesti večeru do kraja. Osjećala se užasna nelagoda nas okolo iako se nije ticalo nas.

Ono na što vam želim skrenuti pozornost je da taj otac, a ni ta majka nisu svjesni svojih loših djelovanja. Njihova najbolja namjera je da usmjere djevojčice da budu pristojne i fine damice, ali to rade na pogrešan način a da toga nimalo nisu svjesni.

Što se dešava u glavicama djevojčica? Ovo su moje pretpostavke.

Starija djevojčica će naviknuti na kritike i jednog dana ulaziti u pogrešne veze s muškarcima  koji će je na ovaj ili na onaj način zlostavljati. U najboljem slučaju će kroz osobni razvoj poraditi na sigurnosti te se naučiti izboriti za sebe. Samopouzdanje će joj biti nisko i uvijek  će sumnjati u svoje odluke.

Mlađa djevojčica je promatrajući odraslu već naučila šutjeti i biti pristojna te ne biti svoja, nije autentično dijete već samo da se svidi roditeljima postaje onakva kakvu oni žele da bude. Odcjepljuje se od sebe i u buduće će tako djelovati – nastojat će se svidjeti drugima.

Što reći o majci koja se ponaša kao da je se čitava situacija ne tiče i hladno nastavlja jesti kao da to nema veze s njom? Postaje primjer djevojčicama da se ne miješaju u ono što se ne tiče njih. Jednog dana će se pitati zašto je kćeri ne vole a neće se ni sjećati da se nije naučila izboriti za svoju djecu ili biti bolji primjer. Vjerojatno je i sama odrastala u kritici te se već odcijepila od sebe i ponaša se bezosjećajno, bez imalo empatije.

Hoće li takva obitelj tražiti savjet stručnjaka?

Neće. Zašto i bi ako nisu svjesni onog što ima se dešava. Postat će svjesni tek kada djevojčice odrastu ili eventualno u pubertetu kada se djevojčice pobune.

Ta i slične nesvjesne situacije su razlog zašto mi stručnjaci na polju roditeljstva pišemo javno o svemu tome. Nastojimo skrenuti pozornost na ono što većina roditelja nije svjesna i dolazi k nama kada je već problem dublji.

Zato možda imate osjećaj da savjeta o roditeljstvu ima puno. Možda vam i idu na živce ali samo promislite o vlastitim nesvjesnim postupcima i onome što činite. Možda vam treba podrška ili usmjerenje. Možda ipak djelujete sasvim korektno pa je dobro da si i to potvrdite i nastavite tako i dalje. To je odlično za vaše samopouzdanje.

Kako je svako dijete drugačije, teško je dati jedan jedinstveni savjet pa i iz tog razloga ispada da je puno različitih savjeta jer se svaki odnosi na različiti tip djeteta.

Nadam se da vam je sada malkice jasnije.

Ako vas možda zanima moja Škola za roditelje koja počinje od 26. rujna a predupisi s povoljnijom cijenom su već počeli. Virnite na link https://anitavadas.com/predavanja/skola-za-roditelje-3/

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA