RODITELJI, POMOGNITE ŠTO PRIJE!

Sve dok roditelji žive u uvjerenju da će se problem vezan uz dijete riješiti sam ili da će ga netko drugi, u veeelikoj su iluziji.

Naime, vrlo su rijetki roditelji koji mi dolaze s problemom djeteta na vrijeme. Velika većina roditelja dođe nakon dosta vremena,kada prođu mjeseci pa čak i godine nakon što je problem nastao. Tada ste i vi i dijete već saživjeli s tim problemom i potrebno je puno više vremena da ga se riješi. Kada problem postane dio vas, ne želite ga otpustiti. To ne znači da vam je lako s njime nego da ne znate kakav bi vaš život izgledao bez tog problema jer ste ga toliko prigrlili i svakodnevno se o njemu priča i žali.

Primjer!

Dijete ne voli čitati tekstove i knjige. To je problem jer se svaki da svađate oko toga. Roditelji uskaču u pomoć ali već polako pucaju po šavovima. Iako im je teško, ne potraže pomoć kako bi riješili problem nego ga nauče tolerirati.

Dijete je već naviklo na to da će se roditelji žaliti na to da ne želi čitati, no to je postala svakodnevica i navikavate se na nju.

Je li tako išta riješeno? Nije. Samo se produbljuje agonija.

Dijete možda ima neki blagi oblik disleksije ili problema s čitanjem koje bi vrsni logoped mogao riješiti ako biste otišli. Ovako, problem se produbljuje , agonija raste i kad jednog dana odete, logoped će odraditi svoje no zbog preduge navike, dijete svejedno neće voljeti čitati.

Slična situacija je i s pisanjem kada dijete nema čitak rukopis.

Ako dijete ima problema sa spavanjem i ne rješavate mjesecima. Stavili ste dijete spavati u svoju sobu i po vašem mišljenju ste učinili sve što ste znali no strahovi su tu i ne rješava se ništa. Čekanjem se ne rješava baš ništa jer se stvara nova navika na koju se dijete navikava i to je djetetu novi način života.

Ono uvjerenje „Vrijeme sve liječi“ ne vrijedi kada su u pitanju problemi djece. Dapače, baš suprotno. Vrijeme produbljuje agoniju, s jedne strane, a s druge strane se dijete navikne na takav život, prihvati ga i prigrli te se prestane žaliti a problem je i dalje tu.

Vrlo je važno da potražite pomoć što prije, ne čekajući da vrijeme odradi svoje već da se djetetu pomogne što prije. U takvim situacijama će vam svaka stručna osoba pomoći prije, lakše i brže.

Trenutno imate rođendansku ponudu od 3 savjetovanja za 500 kn a inače je cijena samo jednog 300 kn. Paket od 3 savjetovanja je uglavnom dovoljna da riješite neki problem koji već duže odgađate. Što ga duže odgađate to je potrebno više susreta kojima se pomaže djetetu. Zato je dobro da reagirate što prije.

Roditelji koji su na vrijeme došli zbog određenih strahova koje dijete ima a nastali su prije koji tjedan, takve smo stvari riješili u tih nekoliko susreta.

Ako dijete ima problem već nekoliko godina s ponašanjem, strahovima, učenjem ili bilo čime, tada će trebati neko vrijeme da se riješi.

Zato je moja topla preporuka da ne zatvarate oči jer ste baš vi kao roditelji odgovorni pomoći djetetu jer se ono ne zna nositi sa situaciju. No, većina djece će prihvatiti tu novu situaciju i nastaviti saživjeti s novim problemom.

Kukanje, jadikovanje, pričanje svima unaokolo a da vam oni nisu stručni ili pak nije na njima da rješavaju vaš problem je gubljenje energije i tapkanje na mjestu.

Svaki je roditelj odgovoran pomoći vlastitom djetetu i to je važno da shvatite što prije.

Živimo u vremenu gdje postoje stručne osobe za svaki problem i može se riješiti samo je do roditelja da nešto poduzme.

Ako vam dijete pruža otpor i više ne želi po pomoć, to je zato što ste predugo čekali i dijete je prigrlilo svoj problem kao dio života. Zato i tvrdim da ne trebate čekati jer roditelj koji se ne potrudi da riješi problem djeteta, imat će još veći problem jer je dijete prigrlilo ono što nije rješenje.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA