ŠTO JE VAŽNO ZNATI KOD UVOĐENJA NOVIH NAVIKA DJECI?

Kao roditelji bismo htjeli da se dijete promijeni pa ponavljamo i ponavljamo što od djeteta očekujemo, govorimo kakvo ono treba biti i što ne smije raditi a smetnemo s uma jednu važnu stvar

Što mislite koju?

Zaboravljamo na dovoljnu KOLIČINU VREMENA da dijete usvoji ono čemu ga podučavamo.

Postoje djeca koja nešto svladaju iz prve i vrlo ih je malo.

Najviše ima one djece kojima treba neko vrijeme da nešto svladaju ponavljajući radnju, a da im roditelji usput još daju upute oko onog što ne čine dobro.

U manjini ima djece kojoj treba izuzetno dugo da nešto svladaju i kad već misliš da nikada neće, oni nauče.

Ne trebamo ovo smetnuti s uma.

S obzirom na istraživanja koja pokazuju da je svakom čovjeku potrebno prosječno 6 puta dati uputu i prosječno treba 6 pokušaja da nešto nauči.

E sad, nekima treba manje od 6, nekima toliko, nekima više, a nekima treba znatno više vremena i pokušaja. Sve je to u redu s obzirom na to da nismo svi isti.

Utješno za znati zato što nemojte djeci samo jednom reći i misliti da će oni to svladati odmah jer uglavnom ni odraslima nije dovoljno reći samo jednom. Rijetki su genijalci.

Nakon što svladamo nešto, to još uvijek nije prešlo u naviku te je potrebno 21 dan ponavljanja u nizu da do kraja naučimo odnosno 66 dana da bismo to što smo naučili pretvorili u rutinsku radnju i radili bez razmišljanja.

Znači, formula je 6 – 21 – 66!!!

Brže ne ide!

I mi odrasli bismo bili sretni kada je pred nama neki težak zadatak da nam netko sve to ponovi i pokaže barem 6 puta, da nam da priliku da 3 tjedna uvježbavamo i da nam kaže da imamo još 2 mjeseca da se usavršimo. Težili bismo k tome da postanemo stručnjak uz ponavljanje, vježbanje i usavršavanje. Majstor!

Ovo nam potvrđuju istraživanja vezano uz naš mozak pa vas molim da imate na umu sve ovo kada tražite od djece da nešto mijenjaju ili nauče.

Dajte im vremena i strpljivo im objašnjavajte kako bi nakon nekog vremena naučili.

Vrijeđajući ih da su nesposobni nakon što smo im nekoliko puta rekli, srozat ćemo im samopoštovanje i mislit će o sebi loše i biti još sporiji.

Kako vam je to od koristi???

Ni vama, a ni djetetu.

Zato, pamet u glavu, naoružajte se strpljenjem i sve će biti jednog dana.

P.S. U rujnu počinje Škola za roditelje u kojoj možete naučiti sve što vam je korisno za vaše dijete. Na ovom linku su detalji.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA