ŠTO JE ZA MOJE DIJETE NAJBOLJE?!

Svaki roditelj bi trebao znati što je najbolje za njegovo dijete no zna li doista?

Ima roditelja koji fizički kažnjavaju svoje dijete. Oni žive u uvjerenju da je to najbolje za njihovo dijete i da bolje od toga ne postoji.

Ima i onih koji povlađuju svojem djetetu i misle da je to najbolje za njihovo dijete i da bolje od toga ne postoji.

Ima i roditelja koji poslušaju savjete drugih, educiraju se i slijede sve što nauče te vjeruju da rade najbolje za svoje dijete. Trude se.

Što je doista najbolje za dijete?

Kako možete sami znati što je najbolje za vaše dijete?

Ono što je dužnost svakog roditelja je da odgoji dijete koje je odgovorno, samostalno i spremno za život. Pri tome u svakom trenutku treba biti svjestan da dijete jednog dana treba živjeti svoj život a ne da ga vezujete za sebe kako bi dijete ovisilo o roditelju.

Način na koji to činite je jednako važan. Način na koji roditelj odgaja dijete i primjenjuje roditeljstvo je izuzetno bitan. Bitniji nego li sluti.

Ako roditelj primjenjuje agresiju, tada će dijete biti agresivno ili pak će pronalaziti načina da se spasi od vas i pobjegne što dalje od vas.

Ako je roditelj previše popustljiv i dopušta da dijete radi što ga volja i da dijete kontrolira situaciju, tada ne odgaja odgovorno dijete nego malenog kontrolora koji nema dovoljno iskustva što je dobro za njega. Takva djeca najčešće nauče manipulaciju zato što im je to dozvoljeno. Dobili su informaciju da smiju sve i da je to u redu.

Roditelj koji od rođenja djeteta ima stav da sve zna o odgoju djeteta i da njemu neće nitko govoriti što je dobro za njegovo dijete te djeluje onako kako on misli da najbolje, može možda djelovati dobro a možda i ne.

Svaki roditelj može rezultate svojeg rada provjeriti kada mu dijete krene u samostalni život. Tada više nema utjecaja na dijete i nema prostora za popravak.

Sve do tada može mijenjati puno toga.

Zato je moj prijedlog da preispitujete sebe i svoje postupke te promatrate je li vaše dijete sretno pored vas, jeste li vi zadovoljni sobom kao roditeljem, osjećate li grižnju savjesti zbog postupaka koje radite djetetu ili pak osjećate da je to baš ono što vašem djetetu treba.

Preispitivanje u svakom trenutku ne treba vam uvoditi sumnju u vaš odgoj nego u to da svaki dan budete još bolji u onome što radite.

Svijet ide neprestano naprijed. Stalno učimo nova znanja o tehnologiji i onome oko sebe, a na području roditeljstva mislimo da je sve ostalo isto. Nemojte se zavaravati jer nije tako.

Današnje generacije djece nisu iste onima od ranije.

Stil i odgoj kojim su nas odgajali nije jedank ovome danas.

Ako na isti način odgajate dijete kao što su vas odgajali, ako se niste u međuvremenu educirali na polju roditeljstva, odgojit ćete dijete, no pitanje je hoće li biti spremno za svijet koji dolazi. Možda hoće, a možda i neće. To ćete znati tek za 20-ak godina kada ćete vidjeti rezultate svojeg rada.

Što je za vaše dijete najbolje?

Najbolje je da se redovito educirate i primjenjujete naučeno.

Kada kupite novi kućanski uređaj, educirate se o njegovoj primjeni, ali kada dobijete dijete mislite da sve znate. I dijete je moguće „pokvariti“ ali ne možete zamijeniti novim.

Zato je važno shvatiti da je za vaše dijete najbolje da ima roditelje koji su u tijeku, koji u svakom trenutku znaju što rade, koji su upoznati s razvojnim fazama u koje će dijete ući i što vi kao roditelji trebate činiti. Tada i sami imate povjerenje u sebe i svoj rad, a i dijete u vas. Kada osjetite da nešto nije u redu, što prije se obratite nekome za pomoć.

U današnje doba na internetu ima svega o svemu. Literature o roditeljstvu ima sve više i više. Predavanja i edukacije su svugdje oko vas ako doista želite pomoć.

Čak i odgajatelji i učitelji znaju više od vas jer su redovitije educirani po tom pitanju. Tako da nema opravdanja da se ne možete raspitati.

Jedini razlog zašto to ne želite je to da vi znate najbolje i da vas ne treba podučavati.

A taj razlog može ispasti dobro a može i ispasti loše. Nema garancije.

Ako pak vaše dijete gleda vas s takvim stavom, uči od vas da ne treba slušati druge nego samo sebe, tako da je veliko pitanje hoće li vas uopće dijete nakon nekog vremena više poslušati. Razmislite malkice o ovome i djelujte onako kako je najbolje i za vas i za dijete.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA