ŠTO KAD SE DIJETE RUŽNO PONAŠA?

Bezobrazno je. Psuje. Inati se. Ne sluša. Namjerno radi ono što ste rekli da ne radi.

Pljuje. Urla i viče. Sramoti vas. Odbija pisati zadaće. Mrzi školu. Ne rade mu se kućni poslovi. Sve vas manje poštuje. Nema napretka ma što učinili.

Što kad se dijete ružno ponaša?

Dat ću vam primjer uspoređujući s nečim vama bliskim.

Kad vam dijete kašljuca, radite li paniku? Ali ako ozbiljno kašlje par dana, nešto ćete poduzeti, zar ne?!

Ili…

Dijete se žali da ga boli trbuh, ali povremeno. Primili ste na znanje ali ne idete odmah na gastroskopiju ili na ozbiljne pretrage već probate s čajeva ili ukidanjem neke hrane, postom ili čak tableticom protiv bolova.

No, ako se dijete grči u bolovima, ima temperaturu, povraća i ima još nekoliko simptoma, vjerujem da ćete posjetiti liječnika.

Jednako tako svatko od nas od malkice drugačijeg ponašanja djeteta ne radi dramu ili uzbunu. No, ako potraje, svakako je vrijeme da se hitno obratite stručnoj osobi.

Mnogi roditelji se u tom trenutku obraćaju kućnim prijateljima, rođacima ili obitelji, tražeći savjet i pomoć a neki čak zatvaraju oči pred situacijom ne shvaćajući da njihovo dijete sve više kopni.

Tako će neki poslušati dobronamjerne savjete drugih, posegnuti za literaturom ili pak pretražiti Internet kako bi došli do rješenja. Hoćete li za bolest djeteta pretraživati Internet i ići od susjeda do susjeda ili ćete pohitati k liječniku da budete mirni da je sve u redu ili da se poduzmu određeni koraci?

Svako ponašanje djeteta je tu s nekim razlogom. Ako se dijete ponaša vama neprihvatljivo možda je vrijeme da istražite zbog čega je tome tako. Sve dok roditelj djeluje i govori „protiv“ djeteta ono ne osjeća ljubav i podršku i vjerojatno će se i dalje ponašati sve gore i gore. Kako bi vama bilo da vas ne prihvaćaju vaši ljudi već vas kritiziraju ili ignoriraju vaše probleme? Baš takvo što radi roditelj djetetu koji zatvara oči pred njegovim problemima ili se kao odgovoran roditelj ne potrudi pronaći pomoć ili rješenje kako da djetetu olakša.

Stavite li na papir sva neprihvatljiva ponašanja djeteta koja su prisutna tjednima i mjesecima a isključili ste razvojne faze, za koje je isto dobro da ste upućeni je im je potrebno 3 do 6 mjeseci da prođu, tada ćete uvidjeti koliko je problem velik i imate li ga uopće.

Što duže čekate, problem ne nestaje već raste. Trebat će duži period da se dijete dovede u red.

Baš kao što ste puno smireniji kada odete kod liječnika koji vam potvrdi dijagnozu na koju ste sumnjali ili pak vam kaže da je sve u redu i da će proći, roditelj je puno smireniji i bit će podrška vlastitom djetetu u bodrenju da će sve biti u redu. jednako tako smatram da je važno da potražite mišljenje stručnjaka koji će vam pomoći oko stava koji trebate zauzeti prema djetetu. Batine i vika najčešće sve pogoršavaju. Nisu lijek kako se nekada vjerovalo već baš naprotiv.

Dakle, imate li kao roditelji mišljenje da se vaše dijete ružno ponaša, potražite pomoć što prije da se smirite ili pak poduzmete potrebne korake te olakšate i sebi i djetetu ali i ostatku obitelji koji se već naslušao vaših žaljenja a ne zna vam pomoći jer se žalite na krivoj adresi.

Uskoro počinje Škola za roditelje u kojoj možete dobiti osnovna znanja koja su potrebna svakom roditelju da bude sigurniji u ono što radi i da manje sumnja u sebe jer će znati što točno treba.

Detalji o Školi su na ovom linku.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA