ŠTO RODITELJSKA KONTROLA ČINI DJETETU?

Djeci roditelja koji kontroliraju najlakše se prepustiti u potpunosti roditelju.

Ako ste osoba koja spada u kontrol frikove ili pak volite u svemu biti prisutni, znati za sve što se tiče vašeg djeteta (gdje je, s kim je, koliko je, kako je, kada je, što su radili…) i ako imate potrebu za odluke koje dijete donosi te ih korigirate ako mislite da to neće dobro ispasti, tada ste već duboko zagazili u kontrolu.

Kakvo je dijete osobe koje kontrolira?

Imate li dijete koje je nesigurno, koje nema samopouzdanja, koje često koristi  „Ne znam, svejedno mi je!“ i vama prepušta kontrolu i donošenje odluka. Dijete koja vama prepušta što će jesti, obući, kod kojeg će prijatelja ići i kada? Dijete koje inače ne čini ništa i imaš dojam da mu je dosadno osima ako mu vi ne organizirate dan? Možda vam se čini da dijete manipulira vama ili drugim roditeljem?

Sve su ovo neki od simptoma da je vaša roditeljska kontrola već ostavila trag u ponašanju djeteta.

Djeci roditelja koji kontroliraju najlakše se prepustiti u potpunosti roditelju. Takva djeca ostaju takva i kada odrastu ili pronađu partnericu/partnera koji će nastaviti raditi ono što ste i vi radili u djetinjstvu.

Kako nisu kao djeca naučila donositi odluke, nisu naučila biti hrabra i vjerovati, niti su stekla vjeru u sebe i zbog toga kao odrasli teže funkcioniraju no snađu se odabirom partnera. Iako većina teško bira partnera pa i to prepušta roditeljima ili pak drugom partneru da bira njih.

Kako razlikovati kontrolu i odgovornosti?

Najbolja stvar koju za dijete možete učiniti je razviti odgovornost. Ona zahtjeva vrijeme i posvećenost kroz puno razgovora s djetetom, puno objašnjavanja i davanja odgovora na nivou djeteta zašto je nešto važno činiti.

Osoba koja kontrolira nema vremena za objašnjenja već daje naredbe, zapovijedi ili pak odgaja kroz manipulaciju.

Ako poznajete razvojne faze djeteta i u određenoj dobi kroz kontrolu pazite na dijete, npr. mlađe dijete gura nešto u utičnicu a vi mu ne možete objasniti zbog čega je to opasno jer neće razumjeti, onda je važno da počinjete primjenjivati dosljedno „Ne!“ radi zaštite djeteta. Tu ispada kao da se radi o kontroli radi zaštite djeteta. Ako ostanete dosljedni vi zapravo postavljate granice djetetu te time podučavate dijete kako da radi nešto radi vlastite sigurnosti iako ne razumije intelektualno zašto to radi.

Granice djeci stvaraju sigurnost koja pak je neophodna za mlađu dob djeteta.

Koje je rješenje najbolje za roditelja?

Ako ste prepoznali da volite kontrolirati dijete, partnera i druge ljude, potražite pomoć za sebe. Na kontrolu se troši velika količina energije a sve ono što očekujete od drugih, nikada vam neće donijeti dovoljnu količinu sreće u odnosu na uloženu energiju. Zato ćete neprestano kritizirati i biti nezadovoljni drugima oko sebe, djetetom, partnerom…

Potražite pomoć i oslobodite se onog što radi protiv vas a ne za vas. Ja kroz programe za žene radim i na tome ali definitivno preporučujem individualno za to.

Dozvolite djetetu da odraste i da nauči biti odgovorno. Prepustite to roditelju koji umije ili pak vi naučite kako da tome naučite dijete. Edukacije roditelja su odlična stvar!

Manite se manipulacije i poradite na tome. Roditelj manipulator tome uči i dijete. Ne treba vam to. Osim što troši energiju života, nemate baš iskrenih ljudi oko sebe jer nitko ne voli društvo manipulatora.

Zanima li vas više rješenja i detaljnije pojašnjenje, pogledajte jučerašnji LIVE u grupi Savjetnica za roditelje – Anita Vadas na Facebooku na ovom linku https://www.facebook.com/groups/773250499864510

Ako pak želite edukacije, spremam vam Webinar – Testiraj svoje roditeljstvo i vidimo se već 15.11. Bilježite datum i rezervirajte večer za Zoom edukaciju.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA