ŠTO SVE RODITELJ NE BI SMIO ČINITI

Kada je u pitanju odgoj djeteta, roditelji često čine neke greške kojih su i sami svjesni i bude im žao kada to učine.

Vjerujem da se svakome od vas probudi savjest i nakon učinjene greške kažete da više nećete tako jer osjećate da to nije pravi put.

Čak je lakše uočiti pogrešno djelovanje nego li uočiti ono što djeluje kod vašeg djeteta. To nekako podrazumijevamo. Dok neprimjereno ponašanje djeteta uočavamo češće ono primjereno ponašanje ćemo tolerirati i nećemo uopće pohvaljivati sve dok je mir.

Jedna od velikih grešaka roditelja je upravo to da fokus ima samo na svojim greškama ili greškama djeteta. Tek tada reagira na to. Umjesto da reagira na sva prihvatljiva ponašanja djeteta. Kako reagirati na prihvatljiva kada je to ono što želimo? Tako što potičemo takva ponašanja, pohvaljujemo konkretne željene situacije, motiviramo dijete da se tako češće ponaša, svima ostalima pričamo o tome što volimo kada dijete radi, a da tu priču i samo dijete čuje.

Tako nećemo češće reagirati na neželjena nego na željena ponašanja, dijete će dobiti pažnju i ljubav ali i poruku što bi bilo lijepo da i ubuduće radi.

Ima roditelja koji često izgube strpljenje s djetetom ili ga uopće nemaju ili pak dugo toleriraju ali onda se pogube. Ono što roditelj sebi nikako ne bi smio dozvoliti je da vas dijete dovede do ruba strpljenja i da ga izgubite.

Tada je zapravo dijete preuzelo kontrolu situacije i manipulira vama.

Točno zna kako daleko treba ići i koliko dugo piliti da do toga dođe. Ako imate taj obrazac ponašanja, vjerujte mi da ste svoje ponašanje stavili u ruke djeteta jer ono manipulira vama. Osjeća da se slabiji tada i da će nakon toga dobiti sve što želi.

Zato nemojte sebi to dozvoliti. Naučite vještine samokontrole, svladajte neke mirne načine djelovanja ili pak koristite tehnike smirivanja. Ne očekujte da to dijete učini za vas. To je vaš posao koji trebate naučiti. Poruku koju djetetu šaljete je da ono može kontrolirati vašim ponašanjem, ali ono što je još najtužnije je da će dijete takve ispade roditelja smatrati normalnim ponašanjem te će se i ono tako ponašati ubuduće, i doma i u vrtiću, školi ili u javnosti.

Ima još jedna stvar koju neki roditelji čine a to je da stihijski i u trenutku donose kazne i to zovemo odgajanje kažnjavanjem. Takav odgoj uopće nije djelotvoran i pokazao se da je dijete uglavnom u strahu ili pak vrlo buntovno te je otupjelo na kazne.

Ako već koristite kazne u odgoju onda je koristite na pravilan način a ne ovako. Pravilniji način je da se unaprijed dogovorite s djetetom koje posljedice će ono imati ako nešto napravi. Tako će dijete donositi vlastite izbore želi li nešto učiniti dobro ili ne. Naravno važno je isključiti i ponašanja uzrokovana okidačima djeteta jer ako je dijete bolesno, umorno ili gladno imat će jednako neprimjereno ponašanje i kada nešto želi a ne ponaša se u skladu s dogovorom. Ovo i nije baš tako jednostavno zato imate snimku Odgoj bez vike te je možete kupiti i učiti.

Sve dok roditelj želi disciplinirati dijete stegom, uvjetovanjem, vikom, prijetnjama ili ucjenama tada će rezultat takvog odgoja vrlo brzo isplivati kroz manipulativno dijete jer će u jednom trenutku vaše dijete to tražiti od vas. Već u pubertetu se pobune, točnije čak sa sedmom godinom. Zato je praksa pokazala da je takav odgoj roditelja vrlo neučinkovit i dobivate dijete koje vas se danas boji a već sutra smišlja načine da vas prevari ili nadmudri jer je imao odličnog učitelja.

Postoje divni i vrlo učinkoviti načini discipliniranja koji su se u praksi pokazali djelotvorni. Zato predlažem da ih naučite. Prva prilika je edukacija

Počinjemo u travnju.

Želim vam puno sreće a ako zapne – tu sam.

Vaša Anita V.

PRIJAVA