STVARANJE ZAJEDNIČKIH USPOMENA

Koliko kao roditelji činite da u djetinjstvu djeteta njegujete rituale ili situacije koje će djetetu ostati urezane kao posebne te će ih se rado sjećati, povezivati s djetinjstvom i prepričavati godinama u odrasloj dobi?

Što činite po tom pitanju?

Nikad nije kasno da nešto promijenite. Bolje prije nego kasnije.

Naravno da je teže kad su navike već formirane, ali ako je dijete još dijete, može ih mijenjati. Odrasli ih teže mijenjaju ali i oni to mogu kad ih bolest ili život prisile. Ne trebamo čekati najgore.

Možemo nešto učiniti za sebe i dijete kad još ima vremena.

Ako pak imate malo dijete, onda ste sretnik jer od početka možete početi djelovati pravilno.

Što možete?

  • Uvedite barem jedan dan bez tehnike u cijeloj obitelji, provedite barem jedan dan tjedno ili mjesečno u prirodi, bez tehnike, bez selfija, samo razgovarajući i družeći se.
  • Uvedite večer društvenih igara u obitelji u kojoj sudjeluju svi članovi obitelji.
  • Kad god možete, priuštite svima boso hodanje ili trčanje, vježbanje ili otiđite u parkić.
  • Umjesto da gledate TV svaku večer, čitajte zajedno, nabavite poučne priče za djecu ili odrasle i uvedite zajedničko čitanje i analizu pričice. Iznenadit će vas način na koji vaše dijete razmišlja a vi o tome pojma niste imali.
  • Zajednički odlasci u knjižnicu su odličan način razgovora o tome što vaše dijete voli čitati.
  • Uvedite šetnju s djetetom ili odlazak na samo sa svakim djetetom posebno. Ako imate dvoje djece, s jednim može otići jedan roditelj a s drugim drugi. Zašto? Kada ste dvoje onda je fokus jedno na drugo i dijete ima osjećaj da je u centru zbivanja, više se otvara a vi saznajete nešto što niste znali do sada.
  • Večer gledanja starih fotografija i sortiranja te prisjećanja kako je bilo.
  • Znam da prakticirate odlaske u shoping centre, no tamo je fokus raspršen i nije vam dijete u fokusu nego stvari koje kupujete, tako da to može biti dio druženja no ne i nužno najbolji način, te nemojte imati samo takav način druženja jer mu je namjena sasvim druge prirode.
  • Bolje od shopinga je odlazak na „vruću čokoladu“ ili što god drugo gdje ćete opet imati u fokusu razgovor i druženje a ne stvari i kupovanje.

Ako možete organizirati zajednički odlazak u shoping centar onda možete i ovakvo nešto za bolju dobrobit vaših međusobnih odnosa i komunikacije.

Moderno doba preuzima svoje, ali o nama ovisi koliko ćemo dozvoliti da mu služimo ili ćemo učiniti nešto za sebe, svoju obitelj i bolje odnose.

Ako vam se čini da nemate ideja o tome kao provesti vrijeme zajedno, predlažem da pitate svoje dijete. Djeca su kreativna bića koja vole društvo svojih roditelja (sve do puberteta) te će vam predložiti kako provesti vrijeme zajedno. Na vama je da prihvatite ili ne prihvatite, no već i sam razgovor i planiranje je svojevrsno druženje s djetetom i upoznavanje onog što su interesi djeteta.

Takvi načini druženja su poput rituala i s vremenom će se pokazati kao nešto najbolje što ćete učiniti za obitelj.

To su uspomene kojih će se dijete rado sjećati.

Nastavite li ovim modernim tempom, čega će se vaše dijete sjećati iz djetinjstva? Odgledanih filmova, raznih shoping centara, silne odjeće koju kupujete, gledanja TV-a…čega?

Stvarajte zajedničke uspomene o kojima će dijete pričati svojoj djeci, na kojima će vam biti zahvalno kad odraste jer će isto to raditi sa svojom djecom, ali vodeći i vas sa sobom da ih stvarate zajedno.

Uspomene nisu hrpa fotki koje načinite mobitelom i koje nikada ne stignete ni pregledati. Ponekad se i izgube kad nam se pokvari mobitel.

Uspomene su zajednička sjećanja koja stvaramo s obitelji i o kojima će se pričati još godinama, prepričavati prijateljima, smijati se šaljivim situacijama.

Na takvim uspomenama će vam dijete biti zahvalno.

Počnite ih stvarati još danas.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA