UTJECAJ RODITELJSKIH UVJERENJA NA ODGOJ DJETETA

Nismo ni svjesni koliko su naši roditelji utjecali na nas i naš odgoj. Sjećamo se rečenica koje su nam upućivali i vjerojatno smo tada mislili da mi tako nikada nećemo, a danas se uhvatimo kako izgovaramo neke njihove rečenice.

Moć uvjerenja je izuzetno velika, kako u društvu tako i unutar obitelji.

Ako unutar obitelji postoji neko obiteljsko uvjerenje da je „ljubav bol“ velika je vjerojatnost da će članovi te obitelji imati problema u odnosima s partnerima jer su odgajani da je prirodno da ljubav boli te će u partnerskim odnosima patiti i to će uzimati kao svoju istinu.

Ako pak se unutar vaše obitelji spominje uvjerenje da „treba puno učiti i jako se mučiti da bi nešto postigao“, vjerojatno će većina članova obitelji ići tim putem jer su uvjereni da je to jedini put do uspjeha.

U obiteljima gdje je uvjerenja da „sve postižeš s lakoćom“ djelovat će suprotno od prvog uvjerenja u kojem ćeš se puno truditi da bi nešto postigao.

Sve ono što djetetu dovoljno puta ponovimo, postaje njegova istina u koju će vjerovati. Tako su i nama pa do dan danas ponavljamo neke rečenice ali i njegujemo uvjerenja vjerujući da je tot ako i nikako drugačije.

Evo nekoliko uvjerenja koje su neke obitelji prihvatile dok neke druge obitelji imaju svoja uvjerenja.

Slatko se ne jede navečer!

Sokovi, grickalice i slatkiši se ne jedu prije obroka.

Dječaci moraju imati kratku kosu a djevojčice dugu.

Poslije sladoleda ne smiješ piti vodu!

Ti si djevojčica i ponašaj se tako!

Obuj papuče!

Ima i uvjerenja koja utječu na to kakav će roditelji imati odgoj, poput:

Dijete jedino možeš odgojiti strogošću!

Mlađe dijete se samo odgaja!

Najteže je s prvim djetetom!

Ne daj djeci da misle, ti si tu kao roditelj da misliš umjesto njih!

Djeci ne smiješ popuštati!

Makni se s propuha jer ćeš se razboljeti!

Svaku od ovih rečenica možete analizirati i provjeriti vrijedi li za vas i koristi li vam uopće ili ste je samo dobili u nasljedstvo tako što su vam je dovoljno puta ponovili te je sada samo slijedite.

Primjer!

Slatko se ne jede prije ručka!

Analiziramo li ovo uvjerenje shvatit ćemo da su roditelji htjeli da ne jedemo slatko samo zato kako bismo više pojeli i time si ne bi pokvarili obrok.

Jeste li vi ikada kao odrasla osoba probali jesti slatko i ne si pokvariti obrok?

Znate li da ima kultura i naroda u kojima počinju obroke sa slatkim i to im otvara apetit?

Promislite koja je namjera bila ovog uvjerenja i što se njime htjelo postići?

Kada tako analizirate svako uvjerenje, uvidjet ćete da neka od njih više nemaju nikakvo značenje a vi ga i dalje slijedite.

Kao što propuh nema utjecaj na baš svaku osobu osim na one kojima je dovoljno puta ponovljeno da je propuh opasan. Isto tako se neće djetetu baš ništa strašno dogoditi ako ne obuje papuče iako smo mu u stanju na dnevnoj bazi ponoviti po desetak puta bojeći se da se ne razboli.

Ovo uvjerenje su nama govorili roditelji a njima njihovi roditelji koji su živjeli u vrijeme kada nije bilo grijanih podova ili pak su imali zemlju na podu.

Razmislite malkice koju rečenicu najčešće govorite svojem djetetu ali se sjetite i koju su vama često govorili te je probajte analizirati i uvidjeti koliko je ona uopće opasna po vas ili vam je korisna i bolji ste čovjek.

Uvjerenja nam mogu biti korisna ali nam mogu i zagorčati život. Predavanje na ovu temu će biti idući četvrtak u 19 sati. Prijave preko web stranice.

U ponedjeljak imate i predavanje o tome koliko se nerviramo i živciramo odnosno okidamo zbog nečeg sasvim drugog a iskaljujemo se na članove obitelji. Radit ćemo tehnike smirivanja ali i način kako prepoznati i kontrolirati svoje okidače. Vrlo korisno predavanje za roditelje.  

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA