VI STE PRVA DOMINA

Znate kako funkcionira domino efekt?

Uvijek treba najprije pokrenuti prvu dominu. Bez te prve ostale ne mogu krenuti.

U životu – VI STE PRVA DOMINA! Od vas sve kreće!

Da vi! Baš vi! Bez obzira na ulogu u kojoj se nalazite!

Bez vas nema šanse da išta počne!

Ako ste roditelj i želite da dijete bude bolje ili neku promjenu u njegovom ponašanju, tada ste vi prva domina koja treba pokrenuti efekt.

Ako ste supružnik i želite neku promjenu u odnosu, opet ste vi prva domina koja treba nešto pokrenuti kako bi taj odnos bio bolji naročito ako se vi najviše bunite na to da nije u redu.

Ako imate loš odnos s kolegama na poslu, vi ste prvi koji morate potaknuti promjenu.

Ako imate lošu financijsku situaciju, opet ste vi ti od koga treba početi promjena.

Ako imate problema sa zdravljem, odnosima s prijateljima ili bilo što, vi ste ti koji morate potaknuti da se nešto pokrene na bolje.

Bez vaše inicijative neće doći do promjene!

Lijepo nam poručuje Albert Einstein „Ludost je raditi istu stvar iznova više puta i očekivati drugačije rezultate“. Tek kada izazovemo i najmanje drugačiju akciju, promijenimo sebe ili svoj odnos do nekog, tek tada potaknemo druge na promjenu.

Zato i jesmo mi ta prva domina koja se mora aktivirati da bi potaknula efekt kod ostalih. Tako to ide u životu.

Prisjetite se kako su nastale sve vaše promjene u životu – prethodnim vašim malim akcijskim planovima, vašom promjenom ponašanja, vašim drugačijim stavom ili nečim što ste učinili drugačije.

Ne sviđa vam se nečije ponašanje? Postavite jače osobne granice i ne dozvolite da vam se to radi!

Dijete radi ili se ponaša onako kako ne želite? Ili nešto što ne voli raditi? Zauzmite jači stav i dosljedno primjenjujte te ne popuštajte! Educirajte se o koracima.

Nemate dobar odnos s partnerom? Iskomunicirajte sve što je dobro i izrazite se te izborite za ono što biste voljeli, opet dosljednošću.

Imate problema na poslu, u odnosima, s prijateljima? Shvatite da inicijativa treba doći od vas. VI ste prvi koji trebate potaknuti priču ili komunikaciju o tome što vam ne odgovara.

Preuzmite odgovornost za ono što vam se dešava!

Ima ljudi koji se odriču svoje odgovornosti i osobne moći da poduzmu prvi korak te čekaju da to za njih učini netko drugi. Nakon što to učini netko drugi, ne sviđa im se način na koji je odrađeno. Umjesto da su sami pokazali inicijativu i preuzeli odgovornost.

Kakav smo primjer djeci ako nismo u stanju preuzimati odgovornost za sve što nam se dešava?

Ako smatramo da je negdje nepravda, onda smo mi prvi ti koji trebaju to komunicirati i riješiti. Ili barem potaknuti a ne samo čekati jer tada toleriramo postojeće stanje.

Tolerirajući ponašanje djeteta u smislu da će se samo dijete promijeniti kada odraste, ne znači rješavati problem nego ga ignorirati i stavljati pod tepih. Tako problem raste i jednog dana ga više nećemo moći ignorirati a čudit ćemo se kako to da je sada tako veliki.

Sve je to zbog ne preuzimanja odgovornosti za svoj život i PRVI korak.

Bez akcije, bez prve drugačije reakcije – nema promjene.

Postajemo ono što toleriramo – popustljivi roditelj koji čeka da se dijete promijeni, partner koga nije briga, neiskrena prijateljica koja iza leđa gunđa, nezadovoljni djelatnik na poslu, nezadovoljna osoba…i jednostavno ne živimo nego životarimo.

Stoga, ne ostajte u zoni komfora misleći da će do promjene doći bez da vi išta učinite. Neće se promijeniti ponašanje djeteta ako nema uzor koji mu pokazuje KAKO. Neće jer i voda kad stoji duže, postaje smrdljiva bara. Život je kao rijeka u kojoj voda teče i time se pročišćava.

Želite li promjenu na bolje?

Učinite i najmanju akciju u novom smjeru, u smjeru u kojem još do sada niste.

Ne možete li sami, javite se za individualno savjetovanje i za osvještavanje u kojem smjeru krenuti. Javite se s povjerenjem. Tu sam za vas!

Želim vam puno sreće a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA