ZAŠTO JE NEKU DJECU TEŠKO DISCIPLINIRATI?

Poznajemo dvije kategorije djece – onu koju je lako odgajati i „teško“ odgojiva djeca. Kada nam s  djetetom ide sve lako, ne znači da nas dijete ne treba jer u jednom trenutku razvoja sve može krenuti drugim smjerom. Naročito kada krenu hormoni i pubertet. Mnogi se roditelji tada iznenade kako im se dijete u potpunosti promijenilo a do jučer je bilo divno i drago dijete.

Je li do djeteta ili do roditelja ili pak do nečeg trećeg?

Ako imamo teško odgojivo dijete onda će ipak mnogi roditelji posegnuti za edukacijama ili će potražiti pomoć kako bi znali što trebaju. Najgore što u tom trenutku mogu roditelji učiniti je posegnuti za kaznama ili batinama. Na duže staze se pokazalo da će vaše dijete iz teško odgojivog djeteta postati „teški“ čovjek i kao odrasli. Posljedice će biti katastrofalne po emocije te osobe.

Što činiti u takvim situacijama?

U obje situacije je za dijete važno da se roditelj njime bavi, bez obzira na to radi li dijete probleme ili ne, prolazi li kroz razvojne faze lako ili teže. Jedino što djetetu treba kroz djetinjstvo su ljubav roditelja, posvećenost samo njemu, vrijeme koje roditelj uzme za dijete bez da ono to traži, tjelesni dodir, redovita komunikacija i neke zajedničke aktivnosti. Neka djeca vole i darove u kombinaciji sa svime ovime.

Praksa je pokazala da svako dijete koje ima sve navedeno od vlastitih roditelja, a ne od odgajatelja, teta čuvalica ili učiteljica, tada takvo dijete odrasta s lakoćom i postaje lako odgojivo dijete čak i ako spada u kategoriju teže odgojivog djeteta.

O postupcima roditelja ovisi hoće li dijete proći kroz djetinjstvo s lakoćom ili s određenim poteškoćama. Svako dijete ima određeni spremnik ljubavi koji se puni navedenim aktivnostima i sve dok ono dobiva od roditelja sve to, ima ljubavi da se nosi s preprekama u razvoju.

Vrlo je važno otkloniti i okidače vezane uz zadovoljavanje prirodnih potreba djeteta poput umora, gladi, bolesti, novih situacija. Kod djece mlađe dobi ali i kod djece školske dobi gdje još uvijek nije razvijena emocionalna inteligencija, važno je najprije otkloniti okidače te se onda posvetiti punjenju emocionalnog spremnika djeteta.

Imate li doma dijete koje je teško disciplinirati, vrlo je važno da krenete pravilnim redom discipliniranja. Kažnjavanje, napuštanje i prijetnje ne spadaju u taj red.

Roditelji su manje-više naviknuti na odgoj po nekadašnjim principima straha i strahopoštovanja no kod današnje djece to ne funkcionira a ako i kod nekih djeluje to je samo na kratke staze. Čim dijete uđe u pubertet, usprotivit će se i postati buntovno.

Disciplina počinje od toga da najprije otklonite okidače, nakon toga da se pobrinete za spremnik ljubavi djeteta i to tako da mu se posvetite, da kažete djetetu da ga volite, da provedete kvalitetno vrijeme zajedno, da nešto radite zajedno ili pak se mazite ako dijete to treba. Sve one silne igračke i darovi nemaju smisla ako vi ne potaknete dijete da se time zajedno poigrate.

Ako imate dijete školske dobi, tinejdžera ili pak adolescenta, vrijede jednaka pravila. Samo zato što je dijete odraslije ne znači da ne treba pažnju, vrijeme, nježnost i posvećenost. Dapače, njima tek to treba ali iz ponosa neće tražiti. Zato roditelj to treba prepoznati. S odraslijima je čak i teže jer su se na neki način okrenuli vršnjacima i teško ih je nagovoriti da provode vrijeme s vama, ali roditelj koji želi pomoći, pronaći će načina.

Mnogi roditelji se obrate meni pa ja radim s takvom djecom i meni se povjeravaju te tako uz suradnju vratimo odnos u balans.

Roditelj koji odustaje od svojeg djeteta jer mu je preteško s njime, šalje poruku djetetu da i ono odustane od sebe.

Sve su češće situacije da se djeca samoozljeđuju ili pak čine suicid jer vape za pomoć. U stvari njima ne treba nešto puno, materijalno ili da imaju roditelje samo na papiru već im trebaju ljubav i posvećenost.

Najvažnije pitanje koje svako dijete sebi postavlja – Vole li me mama i tata.

Kada bismo roditelje pitali vole li svoje dijete, svatko bi rekao da voli, no pravi test ljubavi je puno više od same tvrdnje da volite svoje dijete.

Roditelju koji istinski voli svoje dijete nije teško u danu izdvojiti vrijeme za dijete u kojem će se posvetiti djetetu u potpunosti, otvoreno i iskreno komunicirati s njime, poigrati se, doznati interese i promišljanja vlastitog djeteta, pronaći neke zajedničke aktivnosti, pokazati nježnost i pažnju i pohvaliti ono što je dobro. Kao što primjećujete kazne nigdje nisu spomenute. Posljedice kažnjavanja su pasivna, poslušna, vrlo tiha, povučena a kasnije i buntovna, ogorčena sebična i bezosjećajna djeca koje se opiru autoritetu. I tako dobijemo nedisciplinirano dijete.

Pa ako se pitate zašto je neku djecu teško disciplinirati, moj odgovor je zato što ih se kažnjava, prijeti ili uvjetuje a ne odgaja ih se s dovoljno ljubavi zadovoljavajući njihove potrebe.

Druga krajnost je popustljivost koja također ne daje dobre rezultate odgoja jer dijete počinje manipulirati najprije roditeljima a kasnije vršnjacima i svima ostalima samo da bi postigao svoj cilj.

U travnju ću održati edukaciju na temu Najbrži put do discipline djeteta gdje ćemo korak po korak proći najbolje načine discipliniranja djeteta i što nikako ne smijemo činiti u odgoju djeteta. Moći ćete čekirati stavku po stavku i testirati što već činite odlično i gdje još ima prostora za napredak kako biste svoje dijete odgojili u odgovornu jedinku društva i jednog dana ponosno gledali rezultate svojeg rada iz ljubavi.

Da bismo napunili spremnik ljubavi djeteta potrebno je između ostalog naučiti i pet jezika ljubavi kako bi dijete osjećalo da ga volimo a ne da mu dajemo ljubav na pogrešan način. Umjesto da mu izjavljujemo ljubav riječima, mi se posvećujemo djelima. Takvo dijete će nam predbacivati da ga ne volimo. Na mojem YouTube kanalu potražite edukaciju Volite li svoje dijete na pravi način i poslušajte na što sve trebate paziti.

Želite li poraditi na odnosu s djetetom, možete uvijek naći rješenje jer kada znaš kako sve je lako.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA