Zašto se vrtite u krug

Dođe taj neki period u životu kada ti se čini da se vrtiš u krug.

Radiš na sebi, mijenjaš se, investiraš u sebe, ali ti se čini kao da tapkaš na mjestu i vraćaš se na staro.

Svatko tko je imalo svjestan života, primijetio je takvo što u svojem životu.

Što činiti kada do toga dođe? Kako uopće dođe do toga i što to znači?

Dogodi se da neke nesvjesne dijelove sebe najprije trebamo osvijestiti. Stoga nam se ponavljaju više puta da ih primijetimo. Kada ih primijetimo, kažemo da smo to već prošli.

Zar bismo prošli nešto a to bi se ponovilo? Ne.

Poanta je da ih NISMO prošli, zato se i ponavljaju.

Čim se nešto ponavlja, želi nam skrenuti pozornost na to da treba nešto mijenjati. Možda smo svaki put reagirali isto i dobili isti rezultati. Poanta je da moramo drugačije.

No, kako to da usprkos svemu ne djelujemo drugačije. To je zato što smo mi isti. S istim obrascima, navikama i uvjerenjima teško ćemo nešto promijeniti. Zato nam je bolje potražiti pomoć neutralne osobe. Neutralna osoba je netko tko nas ne poznaje poput prijatelja već primjećuje koji korak ponavljamo i kako da se mijenjamo te prestanemo vrtjeti u krugu.

Izraz „vrtjeti u krug“ znači iznova i iznova ponavljati isti obrazac ponašanja. I sve je dobro dok smo mi njime zadovoljni, no kada jednom postanemo nezadovoljni rezultatima tog obrasca, tada moramo nešto mijenjati.

Svaka, pa čak i najmanja promjena u ponašanju donosi novi rezultat. No, kako su naši obrasci dub oko ukorijenjeni, naša uvjerenja najčešće nesvjesna, a ponašanje navika, potrebna je treća osoba koja će nam osvijestiti nesvjesno te tako potaknuti promjenu.

Stoga, nećemo moći dobiti drugačije odnose s djecom, partnerom, roditeljima ili prijateljima sve dok ne osvijestimo što to radimo isto da je rezultat jednak. Upravo taj uvijek jednaki rezultat naših djela daje osjećaj „vrtnje u krug“.

Što činiti?

Svoje postupke možete osvijestiti meditacijom koja nas „tjera“ na osvještavanje svojih postupaka. Ili možete potražiti svog coucha, osobu koja će vam pomoći osvijestiti ono čega niste svjesni. I jedno i drugo rezultirat će promjenom odnosno prestajanjem vrtnje u krug.

Bitno da nešto poduzmete. Što god da poduzmete prvi je korak do promjene.

Želim vam puno sreće, a ako zapne, tu sam.

Izvor fotografija: Pinterest

PRIJAVA