ZAŠTO SVAĐE U PUBERTETU

Nerijetko u pubertetu dolazi do situacija u kojima imaš osjećaj da te dijete prestane slušati, sve govori kontra, inati se, krši dogovorena pravila, radi po svome, čudno se ponaša i sve što je do sada vrijedilo, kao da pada u vodu.

Jeste li se kada pitali zbog čega se to dešava?

Osim što je vrijeme puberteta kritično vrijeme jer djetetom vladaju hormonalne promjene u tijelu te se odluke mijenjaju iz minute u minutu, čas bi ovako, čas onako jer je u to vrijeme teško uspostaviti balans pod utjecajem hormona. Njima je još najteže, a da sebi olakšaju, odražava se i na roditeljima.

To je vrijeme i vrijeme intenzivnog razvoja mozga te rasta tijela a svaki je rast kao i promjene popraćen bolovima na koje se dijete navikne u to vrijeme no svejedno mu nije svejedno te će zbog toga mijenjati raspoloženja ili pak se žaliti na bolove u tijelu, naročito udovima, ali i moguće glavobolje. Ne izmišlja dijete već se doista to dešava.

Ono što je još veći problem mnogim roditeljima su otpori u načinu razmišljanja. Naime, pubertet je vrijeme odcjepljivanja od razmišljanja poput roditelja. Ja to vrijeme zove drugo rezanje pupčane vrpce zato što dijete ne prihvaća više utjecaj roditelja bezuvjetno, promišlja o svemu što roditelji kažu pa čak i prosuđuje govore li istinu odnosno radi li roditelj ono što govori.

Prije tog perioda života djeteta, dijete nije imalo razvijeno prosuđivanje, promišljanje, toliku vrstu kritičnosti te se odjednom sve to sruči na vas roditelje i nije vam jasno kako jedno milo anđeosko dijete, preko noći postane mali nestaško koji skače argumentima na svaku vašu izjavu. Kao da je djetetu cilj pobiti vas argumentima.


To je samo znak da dijete promišlja, da nije poslušnik, da je počelo misliti svojom glavom kao i da se usudi usprotiviti autoritetu.

Roditelji koji u to vrijeme i dalje žele „slamati“ djetetov ego, pobijajući ih argumentima ili pak utjerujući strah u kosti, prijeteći ili vrijeđajući, samo će naučiti dijete novi obrazac funkcioniranja – ili da bude poslušnik, ili da bude još jači buntovnik.

Najbolja stvar koju kao roditelji možete učiniti tijekom puberteta za svoje dijete je da ga uvažavate i poštujete. To su dvije vrijednosti koje na prvu izgleda nemoguće primijeniti u toj fazi života djeteta ali su neophodne da dijete nauči na vašem primjeru kako se možeš argumentirati ali je važno da i dalje poštuješ sugovornika i uvažavaš njegovo mišljenje bez obzira na to kako situacija izgleda. Kako u praksi primijeniti ove vrijednosti, učit ćemo na edukaciji o vrijednostima.

Vrijeme puberteta je i doba u kojem dijete propitkuje vaše obiteljske vrijednosti te ih prihvaća ili pak razvija svoje nove vrijednosti. U to doba otpušta neka od uvjerenja koja ste mu nametnuli a razvija svoja. Više je pod utjecajem svojih vršnjaka nego li vašem.

Sve su to dovoljni argumenti da kažete kako vaše dijete kao da nije vaše i pitate se što se to zbiva i što se to događa, kako da se ponašate i na koji način da djelujete.

Ako i vi pod krovom imate pubertetliju ili pak dijete u dobi koje treba ući u pubertet, bilo bi dobro da naučite o važnosti i utjecaju vrijednosti na dijete u tom periodu života, da shvatite pozadinu koja se dešava u glavi vašeg pubertetlije kao i da osvijestite obiteljske vrijednosti koje želite prenijeti na dijete unatoč otporima koje ono pruža.

Na primjer, ako ste obitelj koja se voli družiti i njeguje obiteljska okupljanja, ali vaše dijete ih ne voli, povlači se u sobu i izbjegava ih, u otporu je od toga i ne želi više ići na ta okupljanja s vama, tada je važno da birate između vrijednosti i vašeg djeteta ili pak osvještavajući koje su sve vrijednosti unutar vaše obitelji i što vam je doista važno, ustrajte u tome da podučite dijete tome.

Vrlo važna i zanimljiva tema, neophodna u odnosu s djetetom a i odličan način da izbjegnete lošu komunikaciju i narušen odnos između vas i djeteta.

Edukacija će se održati dvije večeri za redom, utorak i srijeda u 18 sati, u trajanju od 3 sata. Više o edukaciji pročitajte na ovom linku https://anitavadas.com/predavanja/odgoj-u-skladu-obiteljskih-vrijednosti/

Ako pak vam više odgovara individualno savjetovanje, javite se na 098 564 290.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA