KOLIKO JE TVOJE DIJETE UKLJUČENO U OBAVLJANJE DUŽNOSTI

Reći ćete da vam dijete ne pomaže u obavljanju dužnosti, barem ne dovoljno i ne onoliko koliko biste vi voljeli. A ja ću vam na to reći da je to stvar navike i kućnog odgoja.

Dijete je samo dijete koje će uvijek radije birati igru i zabavu nego li dužnosti i obaveze i zato je važno da to roditelji što prije shvate i prionu na posao te pomognu djetetu u razvijanju radnih navika.

Pitaš se kako „prisiliti“ dijete da obavlja dužnosti u domu ako čak neredovito posprema i svoju sobu i svoje stvari? Kako ćete ga uključiti u još neke obaveze?

Od prisile neće biti ništa jer će ti dijete iza leđa uvijek djelovati po svome.

Poanta je u razvijanju radnih navika i odgoju iz odgovornosti da dijete obavlja svoje dužnosti. Za to su potrebne neki koraci roditelja koji će kod djeteta stvoriti poticaj da obavlja svoje dužnosti.

  1. Postavljanje obiteljskih pravila

Svatko u domu ima svoje dužnosti i obaveze. Ne samo dijete nego i roditelji. No, dijete toga nije svjesno sve dok ne sjednemo s njime i objasnimo kako bi trebao funkcionirati život u domu i postavimo pravila koja vrijede za sve u domu. Kako bi bilo da roditelji ne obavljaju svoje dužnosti? Dijete sebi ne bi moglo priuštiti mnoge stvari, zar ne? No, imajte na umu da ono to ne primjećuje i zato je važno to proći s djetetom.

O ovome ćemo detaljnije na edukaciji uživo u Čakovcu povodom Dana očeva, iduće nedjelje, 17. ožujka. Detalji su na mojem webu.

Važno je da sjednete i dogovorite tko bi što trebao raditi da vaša mala zajednica djeluje skladno.

  • Ustrajnost i dosljednost u provođenju dogovorenih pravila

Nakon što ste sve dogovorili, a nije loše čak ni zapisati na neki veći papir, važno je držati se toga. Bit će dana kada se ni vama odraslima neće nešto dati odraditi a bit će dana kada se djetetu neće dati. Dopustite si povremeno takve dane. No, poanta je da već idući dan nadoknadite propušteno i nastavite odrađivati prema dogovoru. Vama će to bolje ići jer je vaša navika već razvijena dok će dijete u početku smišljati raznorazne izgovore samo da ne radi a na vama je da ga potičete i motivirate da ustraje.

Za razvoj navike je potrebno tri do šest mjeseci tako da nemojte očekivati da će to ići preko noći.

  • Dobro je unaprijed dogovoriti posljedice ponašanja u slučaju kršenja dogovora

Ovo ne dogovaramo da se naslađujemo nad djetetom već da dijete shvati ozbiljnost dogovora ali i nauči preuzimati odgovornost za neobavljanje.

Važno je da prezentirate djetetu kako i vi kao odrasli imate posljedice na poslu ako ne dođete, u prometu ako kršite prometna pravila i slično. Nije poanta u tome da nas netko kažnjava već da smo unaprijed upoznati s posljedicama nečinjenja i preuzimao svjesnu odgovornost za posljedice.

Razlika između kazne je da nju stihijski smišljate na licu mjesta. Prilikom dogovaranja oko posljedica u slučaju neobavljanja dogovora, dijete je upućeno i samostalno odlučuje želi li se odreći benefita ili ne neobavljanjem dogovorenih dužnosti.

U svakom slučaju, roditelji trebaju uložiti dosta vremena i truda da ove navike u ponašanju djeteta zažive. Ništa ne ide preko noći.

S vremena na vrijeme je potrebno sjesti i napraviti reviziju dogovorenih pravila jer će neke djetetu već prijeći u rutinu a neke nove tek treba razvijati.

Važno je znati za koji dio u odgoju je zadužen otac a za koji majka kako ne bi sve palo na leđa majci.

Pozivam vas na edukaciju gdje sve ovo možete vrlo detaljno i po koracima naučiti u tri sata trajanja.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V., savjetnica za roditelje

PRIJAVA