Zašto je dijete lijeno?!

Imate dijete koje morate tjerati da nešto odradi? Vidite da vas je čulo ali ne želi vas poslušati? Kao da nema volje ni interesa za ništa osim za računalo, igrice i mobitel?

Takve i slične situacije živciraju i nerviraju roditelje, ljute i tjeraju da viču  na dijete no svejedno se dijete ne miče s mjesta niti mijenja postojeće stanje.

Što činiti?

Neki od vas imaju kućnog ljubimca, a i oni koji nemaju znaju da je puno posla s njime u početku kada ga naučiš svim pravilima ponašanja u vašem domu. U tom periodu učenja ne zamjerate mu zašto nešto ne zna. Čak ga opravdavate ostalim ukućanima da je u fazi učenja.

Tako i dijete prvih 18 godina života uči kako živjeti. Nema iskustva, ni dovoljno znanja a uz sve to prolazi kroz razvojne faze odrastanja. U tom periodu ne bismo kao roditelji trebali zamjerati i ljutiti nego razumijete da dijete uči.

U tom vremenu trebamo dati sve od sebe da pomognemo djetetu s uputama za život, te stvaranjem navika koje će mu pomoći da ima i živi što bolji i kvalitetniji život.

Ne možete raditi umjesto djeteta i očekivati da će ono znati. Dijete mora kroz godine razviti mnoge navike, steći mnoštvo vještina i naučiti osnove za život. Tek s 18 godina ćete znati jeste li odradili posao ili niste.

Ako ste primijetili da vaše dijete nema interes za neke aktivnosti, a za neke ima, to ne znači da je lijeno dijete. To samo znači da već sada zna što želi a što ne želi raditi.

Većina djece novijih generacija ne žele raditi stvari koje ne vole. Neki ni pod koju cijenu. Ne žele se povinovati tome da moraju i odbijaju to.

To samo znači da i vi imate takvo dijete – dijete koje točno zna što želi a što ne želi.

Drugi razlog zašto imate dojam da je dijete lijeno je taj što ne želi raditi neke aktivnosti na „stari“ ili zastarjeli način. Želi nove metode i smišlja načine kako sa što manje energije napraviti posao.

To pak je znak vrlo inteligentnog djeteta koje je inovator. Vrlo često su takva djeca izrazito kreativna. Smišljaju i izmišljaju nove načine i metode. Snađu se.

Još jedan razlog zašto  imamo dojam da je dijete lijeno ja taj što možda nije razvilo određene radne navike. Za to je potrebno uzeti do 3 mjeseca vremena i svakodnevno objašnjavati i inspirirati dijete sve dok ne počinje samostalno raditi ono što od njega očekujete. Kao kad je učilo hodati. Danima, tjednima i mjesecima ste ga pridržavali i hodali za njime dok se nije samostalno spustilo i prohodalo. Tako i sada s ostalim vještinama. Potičite i motivirajte da nauči jer znate da je to dobro za cijeli život. Neka vas ne ljuti što za neke aktivnosti treba više vremena. Bit će aktivnosti u kojima će trebati manje vremena.

Ima roditelja koji podrazumijevaju da bi dijete neku aktivnost trebalo svladati sad i odmah. Jednom ili dva puta sam ti rekla i ti to sad moraš znati jednako dobro kao i ja. Dijete se razočara kada vidi da ne zna kao vi pa radije to ne radi. Zato što je nerealno da odmah zna neku vještinu odraditi savršeno, nemojte to ni očekivati od djeteta. Roditelji koji to rade djeci, nameću im osjećaj krivnje i srama i takva djeca teže perfekcionizmu. Prepoznat ćete ih po tome da rade dramu a još nisu ni započela aktivnost. To nisu postali sami od sebe nego su vaša očekivanja da moraju nešto znati od prvog ili drugog pokušaja dovela do toga.

Zato – olabavite i shvatite da svima treba vrijeme i pokušaji da nešto naučimo.

Biste li vozili avion da vam netko objasni 2-3 puta?

Djetetu ej većina znanja koje uči kao vama vožnja aviona. Vrlo veliki izazov i većina djece se odlično nosi s time. Čak katkada i bolje od nas odraslih. No, nekima zaista treba vremena i više objašnjavanja i poticanja da se pokrenu. Kada se pokrenu, ide nekako.

Znate li da su Charlesa Darwina, Winstona Churchilla, Einsteina, Picasa, Newtona i još noge druge vama danas poznate osobe okarakterizirali lijenima? Većina njih nije voljela školu i odbijala raditi ono što se od njih tražilo zato što su imali svoje načine.

Što ako vaše dijete ima svoj način?

Svakako poradite na radnim navikama, ali ako primjećujete da je dijete nezainteresirano za neke aktivnosti, onda ga potaknite da smisli svoje načine kako može tu aktivnost odraditi za što kraće vrijeme.

Jednom davno je nekome dosadilo mesti kuću metlom i smislio je usisavač. Jednom davno je nekome bilo teško jahati konjima pa je smislio auto. Mnogi lijeni ljudi su vrlo kreativni i izmisle brže načine. Recite to svojem djetetu i potaknite kreativnost u njemu. Neka smisli nešto svoje. Ako ne može, onda neka radi po vašem.

Dobro je naučiti kako na najbolji način poticati dijete a ne ga kritikom ubijati u pojam. To možete naučiti ove subote na online edukaciji Mudra kritika od koje dijete „raste“. Prijave na info@anitavadas.com

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA